D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.09.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 22. септембар

1991.

– Постигнут десети прекид ватре у Хрватској након писмене коресподенције предсједникаХрватске Фрање Туђмана и Савезног секретара за народну одбрану генерала Вељка Кадијевића. Договором је утврђено да апсолутни прекид ватре почиње у 15.00 часова.

– Комадант вараждинског корпуса ЈНА генерал Владо Трифуновић након дугих преговора без одобрења Генералштаба ЈНА предао је касарну у Вараждину. Према постигнутом споразуму са Хрватском војском из касарне је изашло 60 старјешина и 220 војника ЈНА.

 

1992.

– Заједничка сједница Влада РСК и РС одржана је у Бања Луци а на којој су присуствовали оба предсједника влада – Здравко Зечевић и Бранко Ђерић. Окосница разговора била је сарадња двију република у областима економског и друштвеног живота.

– Шеф хрватске странке права (ХСП) Добрислав Парага, изјавио је у Бону да ће се његова војна организација, Хрватски ослободилачки стожер (ХОС) „борити док велика Србија не буде побијеђена“, односно док „не достигне границе уједнињене Хрватске, што подразумјева садашњу Хрватску и БиХ“.

– САД су упутиле захтјев Генералном секретару УН Бутросу Галију да се формира комисија за испитивање ратних злочина у Југославији. Као прилог захтјеву је достављен обиман извјештај у складу с Чланом 5. Резолуције 771 у коме се од држава захтјева да извјесте о кршењима хуманитарног права у бившој Југославији. У извјештају су руководства Србије и ЈНА, као и српске оружане снаге у Крајинама и БиХ, оптужени за низ најтежих злочина током 15 мјесеци рата у бившој Југославији. Извјесне, али не тако оштре оптужбе, изречене су и на рачун хрватске и муслиманске стране.

 

1995.
– Предсједник Хрватске Фрањо Туђман и предсједник предсједништва РБиХ Алија Изетбеговић су на састанку у Загребу усагласили ставове о мировном процесу за подручје бивше Југославије, поводом најављеног састанка шефова дипломатија СРЈ, Хрватске и БиХ.

– Њемачки министар спољних послова Клаус Кинкел је отправнику послова хрватске амбасаде у Бону уручио досад најоштрији протест због понашања хрватске војске према имовини Срба у РСК, паљевина и пљачки, што „онемогућава повратак српских избјеглица“. Хрватској је такође запрећено да ће се то, уколико се такво понашање настави, одразити на будуће односе Хрватске са ЕУ.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.