D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 23. januar

1991.

* SSNO izdao je saopštenje u kome se kaže: “U RH mobilisan je sastav raznoraznih, u suštini, vojnih formacija. U ime navodne odbrane od tobožnje vojne intervencije, organizovano je intenzivno praćenje pripadnika JNA i vojnih jedinica, oružano obezbjeđenje pojedinih objekata, zaprečavanje komunikacija i pripremanje raznovrsnih  terorističkih dejstava, usmjerenih prema Armiji i njenom sastavu. Ako se na području RH odmah ne raspuste svi mobilisani oružani sastavi, JNA će, postupajući po odredbama tačke 4. i 7. naredbe Predsjedništva SFRJ podići borbenu gotovost svojih jedinica na nivo koji će garantovati sprovođenje na zakonu zasnovanog krivičnog postupka i izvršenje sudskih odluka”.

* Predsjednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, razgovarali su u Beogradu povodom sve složenije situacije u Hrvatskoj.

* Predsjednici Hrvatske i Crne Gore, Franjo Tuđman i Momir Bulatović, razgovarali su u Zagrebu o modelima rješenja političke krize u Jugoslaviji.

1993.

* Borbe na sjevernodalmatinskom ratištu se nastavljaju, civilno stanovništvo je uglavnom izbjeglo iz svojih sela, a ratna dejstva se odvijaju duž cijelog ratišta.

* U Jasenici, opština Obrovac stradali su Olujić Stevan (1950), Ljubičić-Mijić Boško (1952), Jokić Slobodan (1968) i Badža Živko (1956), a u Rovanjskoj, opština Obrovac Pešelj Obrad (1950) i Lukić Pero (1953),

1994.

* U RSK održan je drugi krug izbora za predsjednika Republike. Pobjedio je Milan Martić, koji je dobio 104.234 glasa drugi kandidat, Milan Babić dobio je 97.377 glasova. Na izbore je izašlo 204.609 birača ili 69,40% upisanih u biračke spiskove.

* U Urgentnom centru u Beogradu, od povreda zadobijenih u Pozderima na Ravnim Kotarima 14. januara iste godine, preminuo je Čanović Novica (1961). Čanović je dvostruki rekorder  u skoku u vis SFRJ na otvorenom i u dvorani. Bio je reprezentativac SFRJ na više svjetskih i  evropskih prvenstava, kao i na Ljetnim olimpijskim igrama 1984 održanim u Los  Anđelesu.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.