D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 23. april

1991.

* Predsjednik Hrvtske Franjo Tuđman rekao je u intervjuu Mađrskoj televiziji da je Hrvatska morala uvesti oružje kad joj ga proizvođači iz Srbije nisu htijeli prodati.

* Predsjednik Tuđman primio u zagrebačkim Banskim dvorima američkog ambasadora Vorena Cimermana, koji ga je upoznao sa  američkim stavovima o aktuelnom  stanju jugoslavenske krize.

* U Pakracu se svakodnevno miniraju objekti viđenijih kako Srba tako i Hrvata.

* Okružno javno tužilaštvo u Zadru ponijelo zahtjev za istragu zbog “poticanja na terorizam” protiv predsjednika Skupštine opštine Benkovac Zdravka Zečevića i sekretara SUP-a Knin Mile Martića.

 

1992.

* Na livanjskom ratištu gdje su  se borbe vodile između sa jedne strane  HVO i HOS, kojima je komandovao Ante Gotovina, a sa druge strane JNA i TO a kojima je komandovao  Slavko Lisica, pripadnici hrvatskih snaga maljutkama su u Donjim Rujanima gađali tenkove JNA i tom prilikom stradali su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka Biberčić Dragan (1972), Fićer Fahrudin (1973), Jovanović Dragan (1972), Košanin Darko (1972) i Nović Dragiša (1972).

 

1993.

* U Zemuniku Gornjem, na benkovačkom ratištu stradali su: Drača Jovan (1934), Drača Mile (1965) i  Javor Nikola (1948).

1995.

* Predsjednik Republike Hrvatske dr Franjo Tuđman prihvatio poziv francuskog predsjednika Fransoa Miterana da 8. maja u Parizu sudjeluje u obilježavanju 50. godišnjice pobjede nad fašizmom u Evropi, a takođe je pozvan da 7. maja bude gost na britanskoj komemoraciji završetka II svjetskog rata Pobjeda u Evropi.

* Martić je uputio pismo Jasušiju Akašiju žaleći se kako se RSK dovodi u neravnopravan položaj – revoltiran zaustavljanjem 90 cisterni s „krajinskom naftom“ kod Lipovca – i najavio zatvaranje autoceste na 24 sata, 24. aprila 1995. godine.

* Predsjednik Crvenog krsta RSK Vaso Ležajić izjavio je u Beogradu da su zalihe te organizacije potpuno prazne, a da su od 450.000 stanovnika RSK polovina izbjeglica i socijalni slučajevi koje treba zbrinuti. Nalazimo se u najtežoj situaciji od početka rata, rekao je Ležajić.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.