D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 23. oktobar

1990.

* Počela sa radom televizija JUTEL

* Skupština Srbije donijela je Uredbu o uvođenju poreza i taksi na robu iz Slovenije i Hrvatske.

1991.

* Krnje Predsjedništvo SFRJ dostavilo je Saveznoj Skupštini polazne osnove za razrješenje državno-političke krize u Jugoslaviji”. Predložene su dvije opcije budućeg uređenja zemlje. Prva je Jugoslavenska demokratska federacija ravnopravnih republika, kao i autonomnih zajednica, koje su izjasnile želju da ostanu u okviru Jugoslavije kao posebne federalne jedinice sa specijalnim statusom. Druga je konfederacija odnosno savez suverenih država (republika) koje su se predhodno na referendum izjasnile kao nezavisne.

* Predsjedavajući Konferencije o Jugoslaviji u Hagu lord Karington, ponudio je novi prijedlog EZ o budućnosti jugoslovenske države. Riječ je o inoviranom tekstu Deklaracije o Jugoslaviji od 18. oktobra. Promjene su se, između ostalog, sastojale u izostavljanju odredbe o važenju specijalnog statusa za Srbe u Hrvatskoj, u preciziranju međunarodne kontrole primjene posebnog statusa.

* Hrvatska optužila vojsku JNA i TO Crne Gore za bombardovanje starog dijela grada Dubrovnika. Strani izvještači su prenjeli vijest da je grad napadnut sa mora i kopna.

* U Selu Nježić, opština Slavonska Požega pripadnici ZNG ubili su Vujasinović Stanka (1969).

*  U Zadru su zarobljeni i odvedeni u Zadar na informativni razgovar, a odmah zatim i ubijeni Štrbo Željko (1959), Štrbo Marko (1965) i Poljak Dragan (1958).

1992.

* U saopštenju za javnost SPC rečeno je, da se u Hrvatskoj nastavlja sa uništavanjem pravoslavnih hramova. Svetom arhijerejskom sinodu i dalje stižu izvještaji paroha o demoliranim crkvama u Peroju, na Sušaku, u Kutini i drugim mjestima.

1995.

* U Osijeku su se sastale delegacije vlade Hrvatske i Savjeta Sremsko-baranjske oblasti, uz učešće mirovnog posrednika Torvalda Stoltenberga i američkog ambasadora u Zagrebu Pitera Galbrajta i ambasadora EU Gerda Arensa. U petočasovnim pregovorima razmatrana je dužina prelaznog roka pod upravom UN koji bi se ustanovio za ovu oblast.

 

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.