D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 23. novembar

1990.

* U blizini Obrovca na radnom zadatku ubijen pripadnik Stanice javne bezbednosti Benkovac Goran Alavanja sin Milana, rođen u Karinu Donjem, opština Benkovac. Njegove ubice nisu procesuirane.  

1991.

* Ministar spoljnih poslova Hrvatske, Zvonimir Šeparović, prilikom boravka u Beču predložio je Vesnu Bosanac upravnicu bolnice u Vukovaru za Nobelovu nagradu za mir. O sve učestalijoj manifestaciji desnog radikalizma u Hrvatskoj, Šeparović se izjasnio kao o minornoj pojavi.

* U večernjim satima iz svoje porodične kuće u Dubravi, opština Zagreb, u kojoj je živio sa suprugom Sonjom i dvoje djece,  odveden je Srbin Bogdan Grgić (1958). Odvele su ga dvije uniformisane osobe, od tada mu se gubi svaki trag.

 * U Mašićkoj Šagovini stradali su Ilija Kopić (1954) , Rade Pavlović (1962),  oba iz Okučana  i Delić Jelenko (1961) iz Javorana, svi srpske nacionalnosti. Neki od svjedoka zločina u Mašićkoj Šagovini rekli su das u čuli da se  Robert Kulić hvalio da je ubio Jelenka Delića u Šuminom gaju.

 * Između Čepina i Bekatinaca pripadnici ZNG HV zaustavili su i iz autai izvukli i na obližnjem polju pobili: Ljubomira Grandića (1944),  Dragicu Gvozdenović (1944) i njenog supruga Stevana Gvozdenovića (1938), svi civili srpske nacionalnosi. Tjela su im pronađena 1992. I za njihova ubistva je 2007. osuđen  Fred Marguš (1961) na kaznu zatvora u trajanju od  14 godina.

  * U selu Dobropoljci, opština Benkovac, dok je traktorom orao očevu njivu, sa dva metka u leđa upucan je Ivković Zvonko (1956). Prevežen je u bolnicu u Kninu gde je ubrzo umro usljed velikog gubitka krvi. Do danas nije utvrđeno ko ga je ubio. Zvonko je bio hrvatske nacionalnosti, ali je sa porodicom ostao da živi u Benkovcu, gdje je radio kao geodeta.

* Na zagrebačkom smetlište Jakuševac pripadnici ZNG HV ubili i Srbina Damjana Žilića (1939), inžinjera hemije, živio u Petrinji, radio u rafineriji u Sisku. Njegove ubice su radnici rafinerije, koji su obukli vojne uniforme: Robert Ahmetagić, Damir Šarić, Dragan Kostrić i Vinko Kovačević. Bili su procesuirani za krivićno djelo ubistva, ali je u novembru 1992. na njih, iako nezakonito, primijenjen zakon o pomilovanju.

1994.

* Predsjednik Srbije Slobodan Milošević je razgovarao sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Jasuši Akašijem i predsjednikom RSK Milanom Martićem  o smirivanju napetosti i sprečavanju obnove oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

* Povodom akcije NATO-a, zasjedao je SB UN i zatražio hitan prekid vatre u Bihaću. Predsjedavajaći SB UN, američka ambasadorka Madlen Olbrajt je izjavila novinarima: “Današnji događaji bi trebalo da jasno stave do znanja svim stranama da pravedno rješenje ne može da bude postignuto na ratištu i da je prva i najvažnija stvar da se postigne prekid vatre”.

1995.

* Hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić izjavio je da “u Dejtonu nije bilo reči o Prevlaci, već će to pitanje doći na red kad se predhodno SRJ i Hrvatska međusobno priznaju u postojećim granicama, o čemu je takođe parafiran sporazum”.

* Hrvatski vojni sud u Zagrebu osudio je 18 Srba iz RSK na kazne zatvora do 10 godina zbog “oružane pobune”. U toku novembra osuđeno je ukupno 40 Srba iz RSK.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.