D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 24. februar

1991.

* Iako je policija zabranila skup,  u centru Dalja okupilo se nekoliko hiljada Srba iz tog sela te okolnih mjesta na skupu podrške Predsjedništvu SFRJ i JNA.

1993.

* U  Dragišićima, opština Šibenik, smrtno su stradali: Kovačević Branko (1971) i Vulinović Boško (1964).

1994.

* Raste napetost na mostu kod Gradiške, na granice RSK i Hrvatske. Kontrolu nad tim mostom preuzela je krajiška milicija još 10. februara. Predstavnici snaga UNPROFOR-a, od 1.500 svojih vojnika i uz pomoć 50 oklopnih transportera, potpuno su blokirali sve puteve koji iz Zapadne Slavonije vode ka mostu na Savi između  Nove Gradiške i  Gradiške.

1995.

* Predsjasnik Srbije Slobodan Milošević primio je specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Jasušija Akšija. Zajednički su ocjenili da je Vensov plan za Krajinu osnova za rješavanje sporova i da stoga odluka hrvatske vlasti o otkazivanju gostoprimstva UNPROFOR-u, predstavlja opasan korak koji ugrožava mir u širem ragionu i dovodi u pitanje proces normalizacije odnosa između Zagreba i Knina.

* U intervjuu za Večemji list Miomir Žužul, hrvatski ambasador pri UN u Ženevi je rekao: “Tridesetprvi mart vjerovatno će značiti samo formalni kraj mandata UNPROFOR-a. Niti će toga dana UNPROFOR nestati iz Hrvatske niti će Hrvatska toga dana krenuti u rješavanje problema okupiranih područja drugim sredstvima. Dramatičnost 31. marta vole pothranjivati oni koji žele zadržati status quo”.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.