D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26. 08. 2022, На данашњи дан – 26. август

1939 – Објављен споразум премијера владе Краљевине Југославије Драгише Цветковића и вође Хрватске сељачке странке Владимира Мачека о установљењу бановине Хрватске. У њен састав су ушле Савска и Приморска бановина и срезови Дубровник, Шид, Илок, Брчко, Градачац, Дервента, Травник и Фојница, који никад дотад нису били дeо Хрватске. Овај споразум није стигао до Скупштине Краљевине Југославије, а како је био противуставан није ни покренут поступак за промену Устава.

1945 – Четврто заседање Антифашистичког већа националног ослобођења Југославије у Београду потврдило одлуке донесене после заседања АВНОЈ-а у Јајцу 1943. и усвојило препоруке савезничке конференције на Јалти. Донесена и резолуција о територијалним правима Југославије на крајеве који су после Првог светског рата прикључени Италији: Словеначко приморје, Бенешка Словенија, Трст, Истра, Ријека, Задар и острва Ластово и Палагружа. АВНОЈ је променио име у Привремену народну скупштину.

1991 – После напада хрватских паравојних јединица на касарну ЈНА почеле борбе у Вуковару. Претходно су хрватске снаге киднаповале грађане као таоце, намеравајући да их употријебе као живи штит. Снаге ЈНА су позвале хрватске јединице на предају, које су то одбиле, па су борбе настављене до ослобођења Вуковара 18. новембра 1991.


 
Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.