D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.09.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 25. септембар

1991.

– Предсједници Србије и Хрватске Слободан Милошевић и Фрањо Туђман, и савезни секретар за народну обрану генерал ЈНА Вељко Кадијевић састали су се у Београду и разговарали о главним питањима рјешавања југославенске државно-политичке кризе, започетих у Игалу.

Учесници састанка су закључили да је у интересу свих југословенских народа и република да се криза рјешава искључиво политичким средствима и онемогући настављање крвопролића и сукоба.

У рјешавању кризе мора се поћи од подједнаког уважавања интереса свих југословенских народа и њихове равноправности.

– Припадници специјалних јединица Хрватске војске минирали су и знатно оштетили мост у Јасеновцу у близини Меморијалног комплекса Јасеновац – Доња Градина. Након минирања моста услиједио је минобацачки напад са хрватске стране на села Доња Градина и Међеђа (Босанска Дубица).

– Влада Хрватске донијела уредбу о оснивању и раду Комисије о поступању са заробљеним особама у оружаним сукобима у Хрватској.

– Велика Народна Скупштина српског народа Српске области Славоније, Барање и Западног Срема донијела је на својој 2. сједници, одржаној у Белом Манастиру, Уставни закон Српске Области Славонија, Барања и западни Срем у којем се та област дефинише као „самостална федерална јединица у Југославији“ и да се утврђује њена равноправност „са другим федералним јединицама и њиховим дјеловима које су доњеле одлуку да остану у Југославији“. У закону о спровођењу Уставног закона, донесеном на истом заседању, утврђује се да „на подручју Српске Области престаје важити Устав, закони и други прописи Републике Хрватске“, а да „до доношења одговарајућих прописа Српске Области, делују до сада важећи савезни прописи (…) и започиње примена сивх прописа Републике Србије, као правна правила“. У том је закону такође одређено да „сви станвоници Српске области, даном ступања на снагу Уставног закона, губе држављанство Републике Хрватске и задржавају држављанство Југославије“.

1995.

– Након сусрета предсједника Француске Жака Ширака са предсједником Хрватске Фрањом Туђманом у Паризу саопштено је да је Ширак од Туђмана тражио да се уздржи од употребе силе у Источној Славонији, Барањи и Западном Срему.

 

Веритас.инфо

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.