D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 27. mart

1990.

* Republički sekretar za unutrašnje poslove Vilim Mulc izvijestio Izvršno vijeće Sabora da je podnijet zahtjev za istragu protiv benkovačkog atentatora Boška Čubrila, a s dužnosti je udaljen komandir stanice milicije Velimir Ćirović, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak, a disciplinski postupak je  pokrenut i protiv načelnika SJS Benkovac Ante Ljubičića.

1991.

* Ministri EZ jasno su naglasili u svom saopštenju da će poduprijeti sve napore da se ustavna kriza u SFRJ reši putem dijaloga.

* Ministar pravosuđa i uprave RH Branko Babac je donio rješenje kojim se suspenduje odluka Skupštine opštine Titova Korenica o smjeni rukovodstva preduzeća Nacionalni park Plitvice.

* Na Hrvatskom radiju predsjednik Tuđman je izarzio svoje negodovanje zbog popisa u Srbiji gdje se na popisne obrasce u Vojvodine uvodi posebna šifra za Šokce i Bunjevce, koje predsjednik Tuđman smatra Hrvatima.

1992.

* U Zagrebu je formiran incijativni i kordinacioni odbor za osnivanje Srpskog narodnog Sabora.

* U Nemetinu kod Osijeka izvršena je razmjena zarobljenika. Razmjenjeni su 381 zarobljeni Hrvat, uglavnom oni koji su zatvoreni nakon pada Vukovara za 41 lice srpske nacionalnosti koje se našlo u hrvatskim zatvorima.

* Visoki komesar UN za izbjeglice Sadako Ogata uputila apel svim stranama u jugoslavenskom sukobu da prestanu s kršenjem ljudskih prava.

1993.

* U RSK je završen popis stanovništva. Po tadašnjim podacima RSK je imala 435.595 stanovnika od čega su 91 % bili Srbi.  Prema podacima Glavnog Štaba SVK  iz 1993. godine u sjevernoj Dalmaciji živjelo je 87.000 stanovnika, u Lici 48.389 stanovnika, na Kordunu 51.000 stanovnika i na Baniji 88.406. stanovnika.

 1994.

 * Delegacija RSK, koju je predvodio predsjednik RSK Milan Martić, razgovarala je u Kninu sa američkim ambasadorom u Hrvatskoj Piterom Galbrajtom. Ambasador Galbrajt je pozvao Krajinu da se pridruži započetom mirovnom procesu i da se reintegriše u Hrvatsku i tako izbjegne izolaciju. Martić je istakao spremnost Krajine za uspostavljanje mira, ali je insistirao na principu prava naroda na samoopredeljenje.

* Nastojali smo potaknuti proces pregovora, koji će se u utorak nastaviti u ruskoj ambasadi, izjavio u Zagrebu na konferenciji za novinare američki ambassador Piter Galbrajt, nakon što je  posjetio  Plitvice, Podlapaču, Titovu Korenicu, Knin i nakon što je razgovorao sa Milanom Martićem.

 1995.

* U Njujorku su počele konsultacije o novoj Rezoluciji UN-a, a među promatračima se zapaža da je glavni problem nadzor međunarodno pravnih granica Republike Hrvatske.

* Ministar spoljnih poslova RH, Mate Granić, je analizirajući izvještaj Butroa Galija, rekao da je Hrvatska nezadovoljna predlogom nove rezolucije Vijeća sigurnosti, najviše zbog dvije stvari: treba bolje da se definiše nadzor granica i da se u imenu mirovnih snaga nađe ime Hrvatske.

* Radovi na željezničkoj pruzi koja prolazi kroz Novsku i Novu Gradišku odvija se po planu.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.