D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.03.2022, Savo Štrbac: Tesla i šahovnica na evru?!

U želji da spriječimo postavljanje lika Nikole Tesle sa šahovnicom na kovanice evra, Veritas se 16. marta o.g pismima obratio: šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žofreu, izvjestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, Evropskoj komisiji i  Generalnom sekretaru Savjeta Jep Tranholm – Mikelsenu, Evropskoj centralnoj banci i njenom direktoru Hans-Joakim Klukersu i direktoru Centra Simon Vizental Efraimu Zurofu.

Kako je uopšte došlo do odluke da se lik NT stavi na hrvatsku stranu kovanica evra?

Prema saopštenju  središnje hrvatske banke iz jula prošle godine, Tesla je odabran za motiv „na temelju brojnih prijedloga građana koji izrazito cijene genij ovog izumitelja rođenog u Hrvatskoj, u mjestu Smiljanu, u Lici, gdje je smješten i Memorijalni centar ‘Nikola Tesla'“. Doznajemo i  da je na osnovu internetske ankete građana Teslin lik predložilo 22,8% svih anketiranih.

Iz istog saopštenja doznajemo i da će šahovnica kao motiv bit zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali će motivi na apoenima biti raspoređeni ovako – na kovanici od dva evra bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom evru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centa bit će motiv glagoljice. Te kovanice trebaju biti spremne kada Hrvatska 1. januara 2023. uđe u evrozonu, odnosno kao monetu počne koristiti evro,

Narodna banka Srbije ocijenila je hrvatsku odluku kao “prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda”.

Na negativne reakcije Narodne banke Srbije. reagovali su Hrvatska narodna banka i predsjednici hrvatske vlade i države. Iz HNB su upozorili da Srbija nije u poziciji prigovarati, jer to po evropskim regulama mogu samo članice Evropske unije koje koriste evro. „Mi nikoga nikome ne uzimamo, nego smatramo da je izbor Nikole Tesle – bez obzira što je on u smislu svoje nacionalnosti Srbin, naprotiv – to je još jedna velika gesta Hrvatske, i ja vidim to samo kao plus… Da sam ja na čelu Narodne banke Srbije rekao bih – bravo“, poručio je hrvatski premijer Plenković. “Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i ljubav je bila vrlo nejasna. Svojatati Teslu – možda to nije pošteno ni od strane Hrvatske, a od Srbije još manje. On je kulturna, misaona, znanstvena i kognitivna baština čovječanstva”, izjavio je predsjednik Milanović.

Istim povodom, a sugerišući mogući kontekst hrvatske odluke o dizajnu nacionalne strane kovanica evra, hrvatski politički analitičar, Žarko Puhovski,  pojašnjava: „U Hrvatskoj su kod odlučivanja o likovima i simbolima koji će se nalaziti na evru pošli od toga da ipak nešto treba dati ustašama – to je kuna (kuna je prvi put uvedena kao nacionalna moneta za vrijeme NDH, a drugi put 1994, primjedba autora), i nešto uzeti Srbima, a to je Tesla, i to mi se čini da je u mnogo čemu očekivano“.

Početkom februara o.g. održana je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje evra kojom je predsjedavao premijer Plenković, a glavna je tema bila dizajn hrvatskih kovanica evra i centa, za koji su odabrani motivi: hrvatske šahovnice, geografske karte RH, kune, Nikole Tesle i glagoljice. Od guvernera HNB doznajemo da će početkom ljeta, kad se očekuje odluka Savijeta ministara EU o pristupanju Hrvatske evropodručju, biti iskovano milion primjeraka svake kovanice, a sve će koštati 900 miliona kuna (oko 120 milona evra).

Odluka hrvatske o dizajnu njenih kovanica evra, prema Veritasovim informacijama, još nije konačna. Naime, na njihovu odluku saglasnost daje Evropska centralna banka, a konačnu odluku donosi Savjet ministara EU. Doznali smo i to da će se o naličju hrvatske kovanice evra odlučivati krajem oktobra ili u novembru o.g.

A zašto tražimo da se zabrani stavljanje lika NT na hrvatske kovanice evra?

Evo nekoliko nepobitnih činjenica zbog kojih je ovakav hrvatski prijedlog duboko zabrinjavajući za nacionalno osjećanje srpskog naroda, a takođe se protivi i moralnim principima i vrijednostima EU.

Naime, spor o ovom pitanju neminovno nastaje kada se dotaknemo mjesta rođenja NT. Činjenica je da je NT rođen u Smiljanu – mjestu koje danas pripada teritoriju Republike Hrvatske. Međutim, činjenica je i da je to mjesto u vrijeme Teslinog rođenja pripadalo teritoriji Vojne krajine u tadašnjoj Austrijskoj carevini, i da NT nikada nije živio u Hrvatskoj ili imao bilo kakav oblik njenog državljanstva.

Svi se možemo složiti da NT i njegovo djelo pripadaju cijelom čovječanstvu i da prevazilaze okvire jednog naroda ili države u kojoj je rođen ili države gdje je proveo veći dio života. Ali ako uzmemo u obzir izjave samog NT, moralno smo dužni da poštujemo činjenicu da se on uvijek izjašnjavao da je po porijeklu Srbin.

Najkontroverzniji i moralno uznemirujući aspekt hrvatske odluke jeste postavljanje lika NT preko simbola hrvatske šahovnice, što je  ravno hororu. To je isti simbol koji su hrvatske ustaše koristile prilikom ubijanja i protjerivanja Srba iz Smiljana rodnog mjesta NT, u kojem je 1835. živjelo 479, a 2018. samo 2 Srbina.

Formacije u uniformama sa tim simbolom srušile su i crkvu Sv. Petra i Pavla u Smiljanu u kojoj je kršten NT. Ovaj isti simbol je inspirisao i one koji su porušili pravoslavnu crkvu Sv. velikomučenika Georgija u Gospiću, u kojoj je kao sveštenik služio Teslin otac Milutin, koja je bila obnovljena 1964, da bi ponovo bila srušena do temelja u ratu devedesetih. I spomenik NT na Trgu Nikole Tesle u Gospiću, rad čuvenog vajara Frana Kršinića, miniran je 16. februara 1992. Teslina rodna kuća u Smiljanu, koja je obnovljena poslije Drugog svjetskog rata i pretvorena u spomen muzej, opustošena je i u ratu devedesetih. Sve su to radile formacije koje su, takođe, nosile hrvatsku šahovnicu kao njihov nacionalni simbol.

Neki bi mogli naivno zaključiti da stavljanje lika NT na evro kovanice može doprinijeti pomirenju u regionu. To bi možda i bilo moguće da su u obzir uzete istorijske činjenice i da su poštovana osjećanja srpskog naroda. Ali nisu.

Mi u Veritasu smo duboko ubijeđeni, uvjereni ta takvo ubjeđenje dijelimo i s velikom većinom Srba bez obzira odakle potiču i gdje trenutno žive, da je  hrvatska odluka loše isplanirana i da ima potencijal da izazove daljnju ozlojeđenost i neprijateljstva u regionu. I što je najvažnije odluka Hrvatske nema uporište ni u pravdi, ni u pravičnosti.

Zbog toga smo u uvodno naznačenom pismu zamolili adresate da uzmu u obzir sve činjenice i razloge koje smo naveli protiv stavljanja lika NT preko šahovnice na naličje evra i da pristupe ovoj temi nepristrasno i pošteno.

Očekujemo da nam se sa sličnim manifestacijama pridruže i ostale organizacije, institucije i pojedinci iz Srbije, regiona, pa i šire. Možda zajedno i uspijemo da spriječimo nespojivo – Tesla preko šahovnice na evropskoj moneti.

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.