D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.08.2021, Savo Štrbac: PROSLAVE I POMENI

Koliko je prošle godine snažno odjeknula vijest da će potpredsjednik Vlade Hrvatske iz srpske zajednice, Boris Milošević, učestvovati na proslavi 25. godišnjice “Oluje”, koja se u toj državi slavi kao “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”,  toliko je ove godine,  s nešto blažim intenzitetom, odjeknula i vijest da isti čovjek neće učestvovati na proslavi 26. godišnjice te akcije.

I, na sramotu svih prognanih Krajišnika i većine Srba koji su ostali ili se vratili u RH, pojavio se “zlosrećni” Milošević na proslavi te za krajiške Srbe zločinačke akcije i jedne od najvećih srpskih tragedija uopšte, u kojoj je protjerano preko 220.000 ljudi, a najmanje 1.887 ih je poginulo i nestalo, među kojima je 65 odsto civila i 29 odsto žena, dok je Krajina – S. Dalmacija, Lika, Kordun i Banija – opustošena, opljačkana pa porušena i zapaljena, a nisu bili pošteđeni ni crkveni, kulturni, istorijski srpski, kao ni antifašistički spomenici.

I sjedio je Srbin Milošević u prvom redu svečane lože, samo nekoliko mjesta podalje od Ante Gotovine, koji je bio glavnokomandujući u akciji “Oluja” za sektor “Jug”, čiji vojnici su, među kojima je bio i Miloševićev otac, oko mjesec dana po završetka akcije ubili i njegovu babu Darinku, i kojeg je Pretresno vijeće Haškog Tribunala proglasilo krivim kao “učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio prisilno i trajno istjerivanje Srba sa područja Krajine” i nepravosnažno ga osudilo na 24 godine zatvora.

Za uzvrat hrvatski zvaničnici su prisustvovali pomenima srpskih žrtava likvidiranim u postolujnom vremenu i  to 25. avgusta u Gruborima, među kojima su bili predsjednik države Zoran Milanović i potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved , a 28. septembra i u ovližnjim Varivodama, gdje se pojavio i premijer  Andrej Plenković. Predsjednik je u Gruborima okupljenim zvanicama, pred drvenim krstom podignutim u pomen šestorici ubijenih mještana, prosječne starosti preko 67 godina i porušenim kućama zaraslim u korov, recitovao stihove Alekse Šantića “Ostajte ovdje”, dok je premijer u Varivodama, ispred skromnog spomenika devetorici ubijenih mještana, prosječne starosti takođe preko 67 godina, zborio: “To za Hrvate znači – smoći snage i priznati da su u Domovinskom ratu, premda odbrambenom, na žalost počinjeni i zločini nad srpskim civilima koji se nisu smjeli dogoditi, zločini koji nemaju opravdanja i zaslužuju svaku osudu i procesuiranje odgovornih”.

Tako je govorio hrvatski premijer prošle godine. A uoči ovogodišnje proslave  “Oluje”, na pitanje novinara da li će i ove godine doći svi članovi Vlade, prvenstveno aludirajući na potpredsjednika iz redova SDSS-a Borisa Miloševića, odgovorio je, onako šeretski i uz smješak: “Prošle godine je bilo važno. Pravi trenutak je bio lani, kad je on prvi put postao potpredsjednik Vlade i kad je bilo 25 godina i ta simbolika je konzumirana”.

I prođe ovogodišnja proslava “Oluje” u Kninu bez potpredsjednika Miloševića, koji je svoj izostanak ovako objasnio: “Ove godine u Knin ne ide cijela Vlada RH i nekako smo kroz razgovore utvrdili da se ove godine ne ide. To nije korak unazad. Od politike uključivosti i pomirenja neće se odustati. Moj neodlazak ne znači odustanak od toga i slanje neke druge poruke“.

Prođe i pomen srpskim žrtvama u Plavnu i njegovom zaseoku Gruborima, gdje je ukupno u “Oluji” i postoluji ubijeno 32 Srba, prosječne starosti preko 71 godinu, na kojima se ne pojaviše ni predsjednik države Milanović ni potpredsjednik Vlade Medved, a sva je prilika da se ni Plenković neće pojaviti  u Varivodama, što se može zaključiti iz njegove skorašnje izjave: “Ne možemo sada svaki put to ponavljati, važnost je te poruke poslana lani i ja tu ništa ne inzistiram niti forsiram”.

I pored svih tih izjava,  mediji u regionu i šire tragaju za pravim razlozima odstupanja od prošlogodišnje prakse, koja je među svima, osim među Srbima, primljena sa oduševljenjem. Tako nezavisni hrvatski politički analitičar Davor Gjenero nagađa; „Možda je to zbog toga što još uvijek nije zakonski riješeno pitanje uzvika ‘za dom spremni', a možda je nešto drugo”, dok  bivši predsjednik RH Ivo Josipović tvrdi: „Pupovac i Milošević bili su pod pritiskom Beograda i očito su se HDZ i SDSS dogovorili da će ove godine napraviti pauzu.”

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac govoreći na ovogodišnjoj  komemoraciji u Gruborima dotaknuo se i aktuelnih rasprava u vezi ustaškog pozdrava “Za dom spremni” sljedećim rječima: ”Ispod društvene površine vodi se bitka između toga što je današnja demokratska Hrvatska i toga što je proustaška Hrvatska i njeno integrisanje u današnju Hrvatsku, kao nasljeđe. To je bitka koju trebamo voditi, a zato su nam potrebni mediji, škole, javni autoriteti, kao i vlada, sabor i predsjednik Republike, ne samo sudovi i krivično zakonodavstvo”. I iz Pupavčevih riječi moglo bi se zaključiti da je među koalicionim partnerima došlo do zahlađenja odnosa i zbog tolerisanja upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, koji se više puta čuo i na ovogodišnjoj proslavi “Oluje” u Kninu.

Za zločine  počinjene u Gruborima i Varivodama, iako niko zločine ne osporava, svi procesuirani i pred domaćim i pred Haškim tribunalom su “u nedostatka dokaza” pravosnažno oslobođeni. Do sada je u Gruborima obnovljena samo jedna kuća a u cijelom zaseoku  živi samo jedan čovjek. Opštinski sud  u Zagrebu u martu ove godine odbio je tužbeni zahtjev za naknadu štete Mileta Grubora, kojem su 25. avgusta1995. specijalci ATJ Lučko ubili oca Jovu (65) i baku Mariju (90) jer “nije bio osobito blizak s ocem”?!

Moj najači utisak ovogodišnjih odvojenih, u odnosu na prošlogodišnje zajedničke, proslave “Oluje”  i pomena srpskim žrtvama u Gruborima je već pomenuta  Plenkovićeva izjava “da je ta simbolika konzumirana prošle godine”. Ako se  pojam “konzumacija” uzme u njenom najtipičnijem značenju – (po)jesti i (po)piti – onda je mnogo jasnije kakav značaj zvanična hrvatska politika  pridaje prošlogodišnjem (ponižavajućem) odlasku Borisa Miloševića, a preko njega i srpskoj zajednici u Hrvatskoj, na proslavu (zločinačke) “Oluje”.

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.