D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 28. децембар

1990.

* Савезно извршено вијеће доставило је Скупштини СФРЈ документ о стању у земљи и мјерама за његово превазилажење. У документу се истиче да је “наредна година кључна, не само за успијех или слом реформе, већ и за опстанак Југославије као државе”.

1991.

* Сабор РХ је на заједничкој сједници свих вјећа, донио Закључак, којим Хрватска прихвата “Декларацију о смјерницама за признање нових држава у Источној Европи и Совјетском Савезу” и “Декларацију о Југолсавији”, коју је 16.12. 1991. у Бриселу усвојило Министарско вијеће ЕЗ.

* Крајновић Георгија зв. Ђуро, (1934) из Пргомеља, општина Пакрац, припадници ЗНГ убили су у помоћној просторији у његовом дворишту.

1992.

* Предсједник СРЈ, Добрица Ћосић, допутовао је у Женеву на позив копредсједника Мировне конференције о Југославији, Сајруса Венса и лорда Дејвида Овена, који су му уприличили састанак са Генералним секретаром УН Бутросом Галијем. Гали је том приликом пренио југословенском предсједнику став да: “Међународна заједница више не прихвата преговоре који не дају резултате, односно не доводе до обуставе рата”. Након састанка предсједник СРЈ изјавио је новинарима: “Врло су реални изгледи да се изврши војна интервенција у БиХ, као што су и реални изгледи да се рат у тој бившој југословенској републици интернационализује.” Ћосић, се током боравка у Женеви састао са хрватским предсједником Фрањом Туђманом са којим је разговарао о босанскохерцеговачком сукобу.

1993.

* Војска Југославије се опредјелила да убудуће као свој празник обележава 16. јун (дан када је 1876. у Венецији склопљен савез Србије и Црне Горе за ослобођење од турске империје на Балкану). Празник РВ и ПВО ће и даље бити 24. децембар, а ратне морнарице 10. септембар.

1995.

* Главни тужилац МКСЈ у Хагу, Ричард Голдстон, изјавио је да би Хрватска, ако не изручи Хрвате оптужене за ратне злочине, могла да буде изложена санкцијама СБ УН. Голдстон је рекао да је од Хрватских власти затражио да изруче Дарија Кордића, Тихомира Блашкића и остале оптужене Хрвате за ратне злочине и да је Хрватска, као чланица УН, обавезна да их ухапси и изручи суду у Хагу. Хрватски недељеник “Глобус” је објавио и да је Међународни суд за ратне злочине привео крају истрагу против Томислава Мерчепа због почињених злочина над Србима у Пакрачкој пољани, а да је под истрагом и Иван Векић који је, у то време, био хрватски министар унутрашњих послова.

* Предсједник САД, Бил Клинтон, потписао је указ којим је у складу с Резолуцијом 1022 СБ УН суспендовао санкције према СРЈ.

* Предсједник Русије Борис Јељцин потписао је у Москви Декрет о суспензији санкција према СРЈ, у складу са Резолуцијом СБ УН од 22. новембра.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.