D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 29. октобар 1991.

1991.

* Предсједник Предсједништва СФРЈ Стипе Месић упутио је писмо свјетској јавности и Предсједништву СФРЈ поводом његовог учешћа допремања хуманитарне помоћи граду Дубровнику. У писму Месића између осталог се каже: “Данас, уторак 29. листопада, предсједник Предсједништва СФРЈ Стипе Месић у Сплиту се прикључује хуманитарном конвоју бродова, с којима је испловио и трајект “Балканија” с 30 тона хране за напаћане Дубровчане, који су изолирани већ 28. дан, конвој је организирао Одбор за враћање Дубровчана у родни град и Фонд Светог Влахе.”

* Припадници ЗНГ су спалили заједно са њеном кућом, Милилнковић Марију (1907) у селу Оздаковци, општина Славонска Пожега.

* У Борову насељу из стана су припадници ЗНГ-а извели Дедић Душана (1930), након тога се за њега ништа није знало све до 2012. кад је његово тијело идентификовано на Заводу за судску медицину у Загребу.

* У Вуковару у насељу Олајница од гранатирања су страдали братићи, дванаестогодишњи тринаестогодишњи Марио Коларић (1978), Хрват и једанаестогодишњи Дарио Пејић (1980) Србин.

1994.

* Према саопштењу кабинета предсједника Хрватске Фрање Туђмана, на Дан мртвих (Сви свети) 1. новембра становништву које живи с обе стране линије раздвајања (између Хрватске и РСК) биће омогућено да обиђу гробља.

* Према подацима посматрача ЕУ у Загребу, Хрватску дневно напушта око 500 Срба, који углавном одлазе у СРЈ, РС и РС Крајину. Према овом извору, упркос протестима организација за људска права, у Хрватској се наставља присилно исељавање, углавном из војних станова и то без судског рјешења, а највише таквих исељења је у Загребу и Сплиту. Према наведеним подацима, од 17.000 исељења, досад је извршено око 6.000.

* На Бихаћком ратишту, код Босанске Крупе погинула су браћа близанци, Орељ Горан и Зоран (1974) који су 1991 заједно са породицом избјегли из Славонског Брода.

1995.

* У Хрватској су одржани ванредни параламентарни избори за Заступнички дом хрватског Сабора. Поред 3,6 милиона бирача из Хрватске, на изборе је изашло више од 300.000 Хрвата који не живе у домовини (највечим дијелом из БиХ, као и из 42 земље у свијету).

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.