D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 29. oktobar

1991.

* Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić uputio je pismo svjetskoj javnosti i Predsjedništvu SFRJ povodom njegovog učešća dopremanja humanitarne pomoći gradu Dubrovniku. U pismu Mesića između ostalog se kaže: “Danas, utorak 29. listopada, predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić u Splitu  se priključuje humanitarnom konvoju brodova, s kojima je isplovio i trajekt “Balkanija” s 30 tona hrane za  napaćane Dubrovčane, koji su izolirani već 28. dan, konvoj je organizirao Odbor za vraćanje Dubrovčana u rodni grad i Fond Svetog Vlahe.”

* Pripadnici ZNG su spalili zajedno sa njenom kućom, Mililnković Mariju (1907) u selu Ozdakovci, opština Slavonska Požega.

 * U Borovu naselju iz stana su pripadnici ZNG-a izveli Dedić Dušana (1930), nakon toga se za njega ništa nije znalo sve do 2012. kad je njegovo tijelo identifikovano na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

 * U Vukovaru u  naselju Olajnica od granatiranja su stradali bratići, dvanaestogodišnji trinaestogodišnji Mario Kolarić (1978), Hrvat  i jedanaestogodišnj i Dario Pejić (1980) Srbin. 

1994.

* Prema saopštenju kabineta predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, na Dan mrtvih (Svi sveti) 1. novembra stanovništvu koje živi s obe strane linije razdvajanja (između Hrvatske i RSK) biće omogućeno da obiđu groblja.

* Prema podacima posmatrača EU u Zagrebu, Hrvatsku dnevno napušta oko 500 Srba, koji uglavnom odlaze u SRJ, RS i RS Krajinu. Prema ovom izvoru, uprkos protestima organizacija za ljudska prava, u Hrvatskoj se nastavlja prisilno iseljavanje, uglavnom iz vojnih stanova i to bez sudskog rješenja, a najviše takvih iseljenja je u Zagrebu i Splitu. Prema navedenim podacima, od 17.000  iseljenja, dosad je izvršeno oko 6.000.

* Na Bihaćkom ratištu, kod Bosanske Krupe poginula su braća blizanci, Orelj Goran i Zoran (1974) koji su 1991 zajedno sa porodicom izbjegli iz Slavonskog Broda.

1995.

 * U Hrvatskoj su održani vanredni paralamentarni izbori  za Zastupnički dom hrvatskog Sabora. Pored 3,6 miliona birača iz Hrvatske, na izbore je izašlo više od 300.000 Hrvata koji ne žive u domovini (največim dijelom iz BiH, kao i iz 42 zemlje u svijetu).

 

 Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.