D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.10.2022, Saopštenje o identitetu juče identifikovanih posmrtnih ostataka u Zagrebu

Prema zvaničnom saopštenju Ministarstva hrvatskih branitelja, juče je  na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena “završna identifikacija posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu”, kojom prilikom su završno identifikovani posmrtni ostaci osam (8) osoba,  koji su ekshumirani na području Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske te Zadarske županije, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNK, bez navođenja imena identifikovanih osoba.

Zbog Veritasova zalaganja za princip da svaka žrtva, bez obzira kojoj je strani za života pripadala, mora imati ime koje se mora javno navesti i kada se identifikuju i sahranjuju njeni posmrtni ostaci, objavljujemo osnovne lične podatke te okolnosti, način, vrijeme i mjesto stradanja dvije juče identifikovane žrtave srpske nacionalnosti, dok nam identitet ostalih identifikovanih još nije poznat.

Prema Veritasovim informacijama juče su identifikovani:

- Darinka Ilije Maoduš (79) iz Medaka kod Gospića. Darinka je za vrijeme akcije “Oluja” ostala u svojoj kući u Medaku, gdje je živjela sama. MUP RH Policijska uprava Ličko-senjska još u julu 2005. godine obavijestila je njenu porodicu  da je policijska stanica u Gospiću izvršila uvid u svoje evidencije iz kojh proizilazi da je dana 25.10.1996. godine u mjestu Medak, od strane Danila Maoduša, pronađen leš ženske osobe za koji isti tvrdi da pripada Darinki Maoduš, te da je po završenom uviđaju od policije tijelo preuzelo pogrebno preduzeće koje je trebalo da je sahrani na groblju u Smiljanskom polju zv. “Vraneš groblje”, gdje su sahranjena i ostala tijela pronađena prilikom sanacije terena poslije “Oluje”. Međutim, prilikom ekshumacije ovog groblja, koja je obavljena od 17-31. oktobra 2006. godine, ni na krstačama ni na popratnoj dokumentaciji nije bilo Darinkinog imena, što je uveliko otežalo traganje za njenim posmrtnim ostacima, i

- Draginja Đure Vukša (91) iz Parčića kod Benkovca. Draginja je živjela u Parčićima, u zaseoku Vukše, gdje je ostala i za vrijeme akcije „Oluja“. Po izvještaju HHO za sektor “Jug” njen leš je pronađen u bunaru 13. novembra 1995. godine. Po informacijama do kojih je došao Veritas, Draginjini posmrtni ostaci su bili pokopani na pravoslavnom groblju u Bjelini, kod crkve Svete Petke, u porodičnu grobnicu Vojvodić Uroša, odakle su ekshumirani u toku 2019. godine.

Počev od 2001. iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.635 posmrtnih ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i one koji su živjeli i ratovali na njihovoj strani, od čega je do sada identifikovano 1.277 posmrtnih ostatataka, dok ih još 358 čeka na identifikaciju.

Trenutno se na VERITAS-ovom spisku nestalih nalazi još 1.508 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je 1.080 civila, od čega 424 žene.

VERITAS trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa više od 150 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i dvadeset sedam godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju i identifikaciju.

 

U Beogradu i Banja Luci, 29. oktobra 2022.

P R E D S J E D N I K
Savo Štrbac

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.