D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.11.2022, ЖС у Осијеку: наставак главног претреса против опт. Ђокић Драженка и др.

Пред Жупанијским судом у осијеку за данас је заказано рочиште за наставак главног претреса против оптужених Драженка Ђокића (1957), Војина Крстића (1972) и Миливоја Ђорђевића (1974), сви из Негославаца код Вуковара, због кривичног дјела ратног злочина против ратних заробљеника.

Оптужницом ЖДО Осијек од 30. марта 2021. године оптужени се терете да су као припадници ТО Негославци у послијеподневним и вечерњим сатима 20. новембра 1991. на пољопривредном добру Овчара, покрај Вуковара, заједно с другим припадницима српских паравојних јединица, формирали шпалир, кроз који је било приморано проћи од изласка из аутобуса до уласка у хангар најмање 200 заробљеника, припадника Збора народне гарде, Министарства унутарњих послова, добровољачких припадника хрватских оружаних снага те мањи број цивила, болесника и рањеника, а затим су их сви заједно тукли кундацима пушака, дрвеним палицама, шипкама, штакама, рукама и ногама по различитим дијеловима њихових тијела.

Оптуженима се суди у присуству. Ђорђевић је ухапшен 04. новембра 2020, а Ђокић и Крстић 08. новембра 2020.

Ђорђевић је пуштен из истражног затвора 23. децембра 2021, а Ђокић и Крстић 27. јануара 2021. године. Сва тројица су пуштени уз јемство и обећање да неће напустити Хрватску док не заврши суђење.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.