D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 31. januar

1991.

* Vojni sud u Zagrebu izdao je nalog za privođenje Martina Špegelja, ministra odbrane Hrvatske, zbog umješanosti u aferu oko uvoza oružja. Vijeće narodne odbrane Hrvatske je odbacilo optužbe, a Špegelj nikada nije priveden.

1992.

* Pripadnici Samostalne uskočke satnije HV-a krenuli su u diverzantsku akciju, namjera im je bila da sruše Batinski most i presijeku komuniskaciju između Baranje i Vojvodine. Preko Kopačkog rita ušli su duboko u teritoriju koju su držale srpke snage, ali su usljed tehničkog kvara na amfibiji otkriveni. Osam diverzanata je zarobljeno, tri su poginula a devet se dokopalo hrvatske teritorije. Zarobljeni su nakon dvije godine zatvora razmijenjeni na kontrolonoj tački UNPROFOR-a kod Lipovca (12.01.1994)  za pripadnike srspke jedinice “Štit”.

1993.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman najavio je u Splitu, da će hrvatska vojska uskoro osloboditi Drniš, Benkovac i Knin.

1994

* Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general zbora Janko Bobetko, na Hrvatskoj televiziji negirao je da HV učestvuje u ratu u BiH.

1995.

* Američki ambasador u RH, Piter Galbrajt, u izjavi domaćim i stranim novinarima izrazio je žaljenje zbog odluke, kako  je rekao, “srpske strane da ne prihvate “Z-4”, da se o njemu ne pregovara, pa čak ni razgovara.” Takva odluka, po riječima Galbrajta, ima za cilj da se izvrši pritisak na produženje mandata mirovnim snagama. “Nažalost to je taktika koja neće uspijeti. U stvari, izvjesno je da će imati suprotan efekt”, naglasio je američki ambasador.

* Ministar spoljnih poslova Francuske, Alen Žipe, predložio je da se sazove nova konferencija o bivšoj Jugoslaviji uz učešće svih protagonista sukoba. Kako piše list “Mond”. Žipe je precizirao da je riječ o inicijativi koja je koordinirana sa SAD i Rusijom. Ovo je posljednja šansa za sve, jer za tri mjeseca će možda biti prekasno, obrazložio je Žipe, uputivši poziv predsjednicima Srbije i Hrvatske da se sastanu i razriješe sporna pitanja na bazi međusobnog priznavanja.

* Njemački ministar spoljnih poslova, Klaus Kinkel, je u Zagrebu hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu prenio stav svoje Vlade da je odluka Hrvatske o uskraćivanju gostoprimstva UNPROFOR-u pogrešna.

* Pregovori Hrvatske i Pariskog kluba kreditora završeni su neuspijehom, jer je došlo do neslaganja dve strane o tačnom iznosu dugova koje treba obuhvatiti pregovorima. Vlada Hrvatske pristaje da otplati 28,49 %  duga bivše SFRJ, procjenjenog na 3,4 milijarde dolara, koji još nije zvanično raspoređen među članicama bivše federacije.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.