D.I.C. Veritas

e-Veritas, 32.09.2022, Održano pripremno ročiste pripadniku “Zbora narodne garde” Branku Tuniću, glavni pretres 7. oktobra

U Posebnom odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, danas je održano pripremno ročište pred početak suđenja nekadašnjem pripadniku hrvatskog “Zbora narodne garde” (ZNG) Branku Tuniću (59), kome se sudi u odsustvu, a optužen je za ubistvo vojnika JNA Marka Utržana i zlostavljanje još 14 vojnika JNA u logoru Rakitje u Zagrebu, septembra 1991. godine.

Pripremno ročište, koje je zatvoreno za javnost, danas je završeno, a glavni pretres zakazan je za 7. oktobar, rekao je za Tanjug punomoćnik oštećenih, advokat Dušan Bratić.

Na današnjem ročištu pročitana je optužnica, nakon čega su odbrana i tužilaštvo predložili svoje dokaze, pa je predsednica sudskog veća zakazala glavni pretres.

Odbrana optuženog je insistirala da se oštećeni neposredno ispitaju, a ne da se samo pročitaju njihovi iskazi, što je tužilaštvo podržalo.

Tuniću se sudi u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

On je poreklom s Kosova i Metohije iz opštine Vitina, a sada živi u Hrvatskoj.

Punomoćnik oštećenih, advokat Dušan Bratić, kaže za Tanjug da se nakon pisanja medija o ovom slučaju, javilo još šest ljudi koji navode da ih je optuženi zlostavljao u Rakitju.

Jedan od tih oštećenih je državljanin Severne Makedonije, a jedan Bosne i Hercegovine, precizira Bratić.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.