D.I.C. Veritas

e-Veritas, 4.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 4. decembar

1991.

* Hrvatski predsjednik Franjo Tuđmen otputovao je u posjetu Njemačkoj, u trenutku kada je ova država objavila prekid svih vazdušnih i pomorskih veza sa SFRJ.

* Hrvatski sabor je donio Zakon o ljudskim pravima, slobodama i pravima etničkih i nacionalnih zajednica i manjina.

* Premijer Italije Đani de Mikelis izjavio je, da Italija ne može biti zadoljna novim hrvatskim zakonom o manjinama.

* U noći 4 na 5 decembar, u Novskoj, u  kući Keleuva Mirka, u ulici N. Tesle 44,  pripadnici ZNG-a su  ubili dva bračni para srpske nacionalnosti, Keleuva Mirka (1949) i Maricu (1953) i Uzelac Andriju (1937) i Jelenu (1946).

* U Karlobagu je nestao Srbin Svilar Milan (1949), rođen u Končerevom kraju, opština Korenica, živio i radio u Njemačkoj. Milan je iz Njemačke krenuo po taštu u Karlobag, koja je bila hrvatske nacionalnosti. Iz Karlobaga se javio porodici i rekao im  da su ga pripadnici ZNG priveli na informativni razgovor. Od tad mu se gubio svaki trag. Identifikovan je tek 2010. godine na Zavodu za sudsku medicine u Zagrebu.

 * U Zadru je iz svog stana odveden na informativni razgovor Srbin i penzionisani oficir JNA Pavle Opsenica (1937, rodom iz Novih Karlovaca, opština Inđija. Priveo ga je vojni policajac HV u civilu Ivica Matić, od kada mu se gubi svaki trag.  

1992.

* Kopredsjednici mirovne konferencije o Jugoslaviji, Sajrus Vens i lord Dejvid Oven, razgovarali su u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Manfredom Vernerom i belgijskim ministrom spoljnih poslova Vili Klasom.

1993.

* U sjedištu UN-a objavljeno je kao zvanični dokument pismo ministra spoljnih poslova SRJ Vladislava Jovanovića generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju o genocide nad Srbima u Hrvatskoj. U pismu su navedeni podaci, na osnovu izvještaja posmatrača EZ, o desetinama opustošenih i razorenih sela u Slavoniji, kao i 60 porušenih i stotina teško oštećenih srpskih crkava, muzeja i drugih kulturnih i istorijskih spomenika.

1994.

* Vojne vlasti RSK proglasile su mobilizaciju dodatnog ljudstva nakon vojne prijetnje Hrvatske. U saopštenju iz Kabineta predsjednika RSK Milana Martića naglašava se “da je Vrhovna Komanda odbrane RSK pristupila preventivnoj mobilizaciji dodatnog ljudstva zbog velike koncentracije hrvatskih jedinca duž granica RSK” i dodaje da je “u Hrvatskoj proglašena opšta mobilizacija, jer otvoreno prijeti RSK”.

1995.

* Specijalni izvjestilac Komisije UN za ljudska prava, Elizabet Ren, odnijela je u Zagreb 10.000 zahtijeva Srba za povratak u RS Krajinu, koji je preko nje uputio Helsinški odbor za ljudska prava iz Srbije.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.