D.I.C. Veritas

e-Veritas, 6.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 6. decembar

1990.

* Sabor Hrvatske zatražio je da se savezni sekretar za narodnu odbranu, general Armije Veljko Kadijević razrješi dužnosti.

1991.

* JNA je počela iseljavanje vojnog osoblja i materijala iz Pule (Hrvatska) u Bar (Crna Gora).

* Vlada SAD je zavela ekonomske sankcije svih jugoslovenskih republika. Cilj je da se izvrši pritisak na sve strane u Jugoslaviji da ostvare istinski prekid vatre i suštinski učestvuju u iznalaženju političkog rješenja u okviru Haške konferencije.

* Rezervni kapetan JNA Olejar Romko (1954) iz Ruskog Krstura,  zarobljen je u Antunovcu Tenjskom  i odveden u Zagreb, gdje je ubijen. Njegovo tjelo do danas nije pronađeno a njegova majka je postala simbol portage za nestalim licima u bivšoj Jugoslaviji.

 * U Čepinu je ubijen, dok je mirno čekao autobus ispred pošte, Rusić Milenko (1930). Ubio ga je Hrvat kojem je brat, dan ranije, nastradao kod Ernestinova.

 * Prilikom artiljerijskog napada HV na  Miljevace stradali su vojnici JNA Munčan Viktor (1972) i Peruničić Srđan (1970)  iz Pančeva  i Zlatković Dejan (1972) iz Surčina.

 1992.

* Mitropolit Crnogosrko-cetinjski SPC, Amfilohije Radović, izjavio je u Beogradu: “Ovo nije prvi put da se srspski narod nalazi na krstu, ali smo kroz istoriju prema velikim vremenima imali i velike ljude. Bojim se da je ovo veliko vrijeme, ali smo mi mali ljudi za velika vremena.”

* U Zemunik Gornji upala je diverzantsko teroristička grupa HV kojom prilikom  su ubili Ardalić Luku (1956) iz Smokovića, dok su  Kovačević Dušana (1924) su zarobili, vezali, mučili i naposljetku ubili u njegovoj kući u Zemuniku Gornjem.

 

1993.

* Komitet za ekonomska i finanasijaka pitanja generalne skupštine UN usvojio je Rezoluciju o nadoknadi štete zemljama pogođenim sankcijama protiv SRJ, kao i pomoć Hrvatskoj i posljeratnoj obnovi. Rezolucija nema obavezujući karakter i eventualana pomoć zavisiće od dobre volje zemalja kojima je apel upućen.

1994.

* Predsjednik Srbije, Slobodan Milošević, primio je kopredsjednike Ženevske konferencije Torvalda Stoltenberga i Dejvida Ovena i predsjednika Vlade RS Krajine Borislava Mikelića, Razgovaralo se o normalizaciji ekonomskih odnosa između Knina i Zagreba i mogućnosti zaustavljanja vojnih sukoba u BiH.

1995.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, hrvatski ministar spoljnih poslova, Mate Granić, je u intervjuu nedeljniku “Globus”, između ostalog, rekao: “Moram, nažalost, da spomenem da su se poslije “Oluje”, koja je vojno i diplomatski bila briljantno izvedena, desile mnoge nečasne stvari koje su ugrozile hrvatski državni interes i još više moralni dignitet RH u svijetu, što je dodatano otežalo pregovore u Istočnoj Slavoniji…tako da je sporazum o mirovnoj reintegraciji mnogo veći uspeh nego što se to našoj javnosti čini.”

 

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.