D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 7. октобар

1991.

* Хрватска  влада је саопштила да је авијација ЈНА покушала да убије хрватског предсједника Фрању Туђмана, испаливши неколико ракета на предсједништво Хрватске у Банским дворима у Загребу. Ову тврдњу је ЈНА демантовала образлажући овај догађај тиме да су Хрвати подметнули контролисану експлозију, притом огласивши ваздушну опасност.

* Стејт Депармент је осудио напад на Банске дворе у Загребу и упозорио Србију да ће „наставак посезања за силом од стране Србије и ЈНА довести до њиховог прогона из нове Европе“

* Упућен је апел јеврејских општина у Хрватској братским јеврејским организацијама и светској јавности да спријече бруталну агресију на Хрватску.

* Аустријски министар спољних послова Алојз Мок најавио је да: „Словенци и Хрвати могу путовати у Аустрију без пасоша“

 * Нa кућу Мрђеновић Бранка и Марије, у Старом Петровом селу, општина Нова Градишка,  убачена бомба. Бомбу је убацио мјештанин Белан Ивица (хрват, секртар ХДЗ-а из тог села). Том приликом смртно је страдала Остојић Драгица (1931), а рањени су њен супруг Остојић Никола, те Мрђеновић Марија и Мрђеновић Сњежана.

 1993.

* У Загребу и Женеви објављен је извјештај УНПРОФОРА-а  о злочинима хрватске војске почињеним над српским цивилима 9. септембра у Медачком џепу у Лици, по коме су „припадници ХВО у бруталном налету убили најмање 70 цивила, а 48 особа се воде као нестале“ и „спалили и минирали више од 500 српских кућа“. Поводом овог извјештаја предсједник Туђман је наредио надлежним органима да изврше истрагу.

1994.

* Потпредсједник Владе СРЈ и министар унутрашњих послова Урош Кликовац примио је Ричарда Голдстона, тужиоца Међународног суда за ратне злочине на подручијима бивше Југославије. Кликовац је поновио „принципијелни став СРЈ о оснивању сталног, а не „ад хок“ суда за ратне злочине, чије би компетенције важиле за све државе и за све починиоце злочина, јер установљавање кривичног суда само за територију бивше СФРЈ представља акт дискриминације“. Он је, и поред тога, у име савезне владе изразио спремност за наставак контаката и успостављање сарадње.

 * Новооснована организација Млади хрватски десничари, чији је лидер Велимир Бујанец, одржала промотивни скуп у Загребу. На скупу је идеолог организације Младен Шварц рекао: „Многима ће се следити крв у жилама када млада хрватска десница буде марширала загребачким улицама“.

 1995.

*  Начелник Главног штаба Хрватске војске Звонимир Червенко објаснио је припадницима зборног подручја Осијек да они имају право и дужност не само одбране, него и на нападачко дјеловање. Упозорио је да ће Хрватска војска успешно ријешити проблем Источне Славоније и Барање, ако проблем не буде рјешен мирним путем.

* Министарство унутрашњих послова Хрватске објавило је извјештај о почињеним злочинима у војно полицијској акцији „Олуја“. У извјештају стоји да је почињено 36 убистава, евидентирано је 676 тешких крађа, забиљежена су 204 случаја паљевина. Поводом злочина у селу Вариводе над српским живљем МУП Хрватске интензивно ради, на том случају, стоји у извјештају.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.