D.I.C. Veritas

e-Verits, 14.09.2022, У Тужилаштву за ратне злочине у Београду испитан осумњичени Илија Ковачевић избјеглица из Хрватске

Данас је у Тужилаштву за ратне злочине у Београду, по замолници Жупанијског државног одвјетништва у Осијеку, испитан осумњичени Илија Ковачевић избјеглица из Хрватске, због наводно почињеног кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

Рјешењем ЖДО у Осијеку Ковачевић се терети да је током октобра 1991. године, као припадник  милиције САО Крајине, судјеловао у злостављању једног  припадника несрпске националности па је тако:

-  16. октобра 1991. у Дому културе у Петровцима, у присуству двојице припадника српских паравојних формација  Душана Самарџића и Мирослава Ивана зв. Ркман, испитивао приведеног цивила Славка Николешина о наводном посједовању радио-станице и тражио да наведе особе које су биле чланови ХДЗ-а у селу, а како није био задовољан одговорима снажно га ударио шаком у главу, те давао знак и осталој двојици присутних да га ударају палицама по глави и леђима, од којих удараца је Николешин трпио велике болове и повремено губио дах, док су му цијела леђа била прекривена крвним подљевима, те

-   истог дана, у поподневним сатима и током ноћи, у станици милиције у Негославцима, гдје је из Петроваца доведе поменути Николешин, наставио га поново испитивати по истим питањима као у Петровцима, а како није био задовоља одговорима,  у наредних сат времена давао знакове присутнима – Мирку Сувајџићу, Перици Максићу, Радивоју Верчевићу и Мирку Демоњићу, такође припадницима српских паравојних јединица,  да га ударају, што су ови и чинили задајући му ударце полицијским палицама, ногама од стола и кундацима пушака по глави, леђима и другим дјеловима тијела, од којих удараца је задобио повреде по зубима, глави и леђима, а затим га у току ноћи неколико пута изводили из подрумских просторија у собу у приземљу, гдје су га наставили испитивати и премлаћивати, од чега је оштећени трпио велике болове и помокрио се у панталоне.

По Веритасовим сазнањима, осумњичени Ковачевић је изнио своју одбрану у којој је негирао дјела за која се терети.

Веритас.инфо

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.