D.I.C. Veritas

Fonet, 24.11.2012., Haški dokaz, po ceni od milion evra, ponuđen Srbiji

Video snimci napada na kolone regruta JNA u Tuzli i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ponuđeni su po visokoj ceni srpskim zvaničnicima, a na crnom tržištu dokaza ratnih zločina mogli bi da se nađu i topnički dnevnici, koji bi kao novi dokaz eventualno mogli da posluže za reviziju procesa hrvatskim generalima, saznaje Blic.

U toku su pregovori za video snimke zločina u Tuzli i Dobrovoljačkoj ulici. Ti snimci bi mogli da otkriju ubice nenaoružanih regruta i bili bi nesumnjiv dokaz zločina, navodi izvor Blica.

Niko od sagovornika Blica ne spori da postoji crno tržište na kome se nude dokazi za ratne zločine počinjene u bivšoj SFRJ.

Savo Štrbac, predsednik “Veritasa”, kaže da su oni 2006. nabavili na tom tržištu video zapis kako pripadnici 505. bužimske brigade u sastavu Petog muslimanskog korpusa napadaju kolonu izbeglica, koja je išla od Gline prema Dvoru.

“Bili smo prinuđeni da nabavimo kasetu koju smo javno pustili i koja je iskorišćena da se pokrenu neki postupci.

“Saznali smo da postoji i video kaseta samog streljanja izbeglica iz te kolone, ali nju nismo nabavili. Nemojte me više pitati o okolnostima, dosta sam vam rekao”, izjavio je Štrbac za Blic, ali nije želeo da govori o cenama dokaza na crnom tržištu.

On je rekao da se na crnom tržištu najčešće nude lokacije na kojima su skrivena tela ubijenih.

“Oni koji imaju dokaze i prodaju ih ili su učesnici sukoba ili pripadnici mirovnih snaga. Ne postoje jedinstvene cene, već to zavisi od situacije i koliko je onaj koji traži dokaze imućan”, naveo je Štrbac za Blic.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.