D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 04. 01. 2020, Lukajić pravdu traži u Strazburu

ZAGREB, BANjALUKA – Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je pukovnik u penziji Vojske Republike Srpske Dane Lukajić osuđen na šest godina zatvora zbog, kako je navedeno, ratnih zločina nad zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke u septembru 1992. godine.

Lukajić je uhapšen 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu dok je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Ružica Lukajić, supruga Dane Lukajića, potvrdila je agenciji Srna da je o potvrđivanju prvostepene presude obaviještena juče ujutro i da će biti podnesena žalba Ustavnom sudu Hrvatske.

- Ovim je, nažalost, potvrđeno da je riječ o montiranom procesu i da je presuda politička. Žalićemo se u idućem periodu Ustavnom sudu Hrvatske kako bismo, nakon toga, mogli da se obratimo Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu – rekla je Lukajićeva i napomenula da postoji mogućnost da njen suprug, koji se nalazi u zatvoru Remetinec, kaznu služi u Srpskoj.

Da neće stati u odbrani nakon ove presude, potvrdio je “Glasu Srpske” i Lukajićev advokat Ljubo Pavasović Visković.

- Nema više redovnih pravnih lijekova, a sasvim sigurno ćemo pokušati sa ustavnom tužbom, a kasnije i u Evropskom sudu za ljudska prava – rekao je Lukajićev advokat.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da se pravosuđe Hrvatske bavi isključivo procesuiranjem i osuđivanjem Srba u montiranim procesima, kao što je slučaj sa pukovnikom Danom Lukajićem.

- Pomagali smo odbranu Lukajića, ali nam je bilo jasno da naši dokazi nemaju vrijednost jer hrvatsko pravosuđe u političkim i montiranim procesima želi da osudi lica iz Republike Srpske. To je nedopustivo, jer se pravosuđe mora baviti činjenicama i dokazima, a ne nekim političkim kretanjima i nametanjem odgovornosti jednom narodu. Nedopustivo je što su zanemareni dokazi koji su dostavljeni hrvatskom pravosuđu koje želi da srpski narod bude odgovoran za ratna dešavanja, a da zanemari ono što su činili pripadnici vojske te zemlje. Cilj je da budu zataškani ratni zločini počinjeni nad srpskim narodom – zaključio je Kojić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić tvrdi da Lukajić nije odgovoran za ono što mu pripisuju.

- Sve dok u obzir ne budu uzimane činjenice i istina, neće biti pravde i prava za naše ljude – rekao je Rogić.

Izvor “Glas Srpske” iz vojnih bezbjednosnih službi, koji je odlično upućen u cijeli slučaj, ispričao je nakon prvostepene presude Lukajiću da su tome doprinijeli “profesionalni” svjedoci te da je ta presuda od šest godina zatvora dio širokog projekta s ciljem da logor na Manjači bude prikazan kao koncentracioni uprkos tome što dokazi kažu da su u tom logoru smrtno stradale samo dvije osobe.

Starješine

Predsjednik Organizacije starješina Vojske RS Milovan Milutinović ocijenio je da Srbima ne može biti pravedno suđeno u Hrvatskoj i da su tamo unaprijed osuđeni za sve što se u ratnom periodu dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije.

- Zgroženi smo presudom kojom je potvrđena kazna pukovniku Lukajiću za nešto što se nije dogodilo i što je, umjesto eventualnog vođenja postupka u BiH, preuzelo hrvatsko pravosuđe – rekao je Milutinović.

Vedrana Kulaga

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.