D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 11. 01. 2024, Hrvatska nudi Tuđmana na “prodaju”

BANjALUKA – Hrvatska Vlada, ministar pravde i predsjednik Zoran Milanović zatražili su u nekoliko navrata od srpskih vlasti da se u Beogradu ne sudi hrvatskim pilotima optuženim u slučaju “Petrovačka cesta”, a za uzvrat su ponudili obustavu postupka za bombardovanje Banskih dvora.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” beogradski advokat Dušan Bratić navodeći da Zagreb sve otvorenije nudi ovu “trgovinu” najvišim zvaničnicima Srbije. Bratić, koji zastupa porodice žrtava ratnog zločina na Petrovačkoj cesti, ali i brani generala bivše JNA Ljubomira Bajića i ostale optužene koje hrvatsko tužilaštvo tereti za raketiranje Banskih dvora, kaže da Hrvatska želeći da zaštiti svoje “ratne heroje” nudi na “prodaju” svoj najvažniji predmet u istoriji – slučaj “Banski dvori” u kojem su oficiri JNA optuženi za atentat na Franju Tuđmana.

- Oni su ovaj čin zvanično nazvali “atentat na Hrvatsku”. Sada nude na prodaju mrtvog Tuđmana s ciljem da se pilotima nikada ne sudi za ratne zločine u “Oluji”. Nažalost, to je i Srbija jednom uradila, ali sa živim predsednikom – poručio je Bratić.

Kako kaže, ima provjerene informacije da su prilikom gotovo svakog susreta premijera Hrvatske i Srbije, a nakon što je u Beogradu otvoren ovaj slučaj, Andrej Plenković i njegovi ministri od Ane Brnabić tražili nešto takvo, da sudski postupak protiv hrvatskih pilota bude obustavljen, nudeći za uzvrat obustavu slučaja “Banski dvori”.

- Ona je to odbijala pozivajući se na zakone i međunarodne obaveze da svi moraju odgovarati za svoje zločine. Prilikom zadnjeg njenog susreta sa predstavnicima Hrvatske, ona je prigovorila Plenkoviću zbog takvih nepristojnih ponuda, te im je rekla kako su oni dužni da izvršavaju “zamolnice” po međunarodnom pravu, te da optužnice uruče optuženima, što su oni do sada ignorisali – otkrio je Bratić.

Ko koči proces

Bratić kaže da vlast u Beogradu nema nikakve veze sa zastojem sudskog postupka za zločine na Petrovačkoj cesti, već da za to najveću odgovornost snosi Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koje je odbilo da odlučuje o suđenju optuženim hrvatskim pilotima u odsustvu, što je, prema njegovom mišljenju, bez presedana u istoriji modernog sudstva.

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac kaže da Hrvatska na ovaj način želi da sačuva izgrađeni mit o “Oluji” kao “čistoj” vojnoj akciji koja nije imala za cilj etničko čišćenje Srba sa tih prostora, a što demantuju transkipti razgovora Tuđmana sa najvišim ratnim rukovodstvom na Brionima.

- Moram se odmah ograditi i reći da mi nije poznato da je bilo ovakvih prijedloga trgovine. Ali ako čovjek malo posloži kockice, te ima u vidu da se sudski procesi u Beogradu i Zagrebu otežu u nedogled, uz nesuvisla objašnjenja, onda bi se i moglo zaključiti da vjerovatno ima određenih zakulisnih igara. Pogledajte, već više od godinu dana ovaj sudski postupak u Beogradu tapka u mjestu. Takođe, nikako ne treba zaboraviti da su ove godine u Hrvatskoj i izbori, koje mnogi nazivaju istorijskim, ali i da su u slučaju “Petrovačka cesta” optuženi piloti, ne obični vojnici – kaže za “Glas Srpske” Štrbac dodajući kako poznaje Bratića te da vjeruje da on ne bi iznosio ovakve stvari u javnost da nema i čvrste dokaze za to.

Na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti u avgustu 1995. godine izvršen je jedan od najvećih zločina s ciljem etničkog čišćenja. Ovo bombardovanje izbjegličke kolone avionima bilo je dio akcije “Oluja” u kojoj je protjerano više od 220.000 Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila. Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala ta obilježja.

 

Zakon štiti “branitelje”

Prema riječima Štrpca, Hrvatski sabor je još 2011. donio zakon prema kojem su sva pravna akta drugih država, a koja tretiraju njihove “branitelje”, odnosno dovode u vezu sa nekim ratnim zločinima, nevažeća i neobavezujuća.

 

 

Veljko Zeljković

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.