D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 20.05.2017., Rastu tenzije zbog proustaša u Blajburgu

Beč – Vlasti pokrajine Koruška suočene su sa rastućim brojem slučajeva kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, a tenzije rastu zbog komemoracije u Blajburgu.

- Mislim da oni i ne očekuju procesuiranje i da je ovo samo marketinški trik, da se o njima piše i što više spominju ustaštvo i Blajburg - istakao je Štrbac.

Događanja u Blajburgu sve više opravdavaju kritike brojnih organizacija koje žele da bude zabranjena komemoracija koja se od 1951. godine održava na lokaciji Lojbaher feld. Podnesena je prijava protiv dvojice Hrvata koji su pozdravljali nacističkim pozdravom, kao i jednog drugog njihovog zemljaka zbog kukastog krsta koji je imao istetoviran na ruci.

Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora komemoraciju u Blajburgu okarakterisao je “najvećim skupom nacista u Evropi”, navodeći da oni nose ustaške simbole. Ti simboli su u Hrvatskoj zabranjeni, ali ne i u Austriji, gdje zakon o zabrani sadrži samo nacistička obilježja.

Dokumentacioni arhiv smatra da bi ustaški simboli trebalo da se nađu u austrijskom zakonu, ali to odbijaju vlasti opštine Felklermarkt. Vlasti ove opštine poručuju da komemoraciju ne mogu da spriječe jer se misa održava na privatnom posjedu koji su Hrvati otkupili od poljoprivrednika.

Šef Službe za zaštitu ustavnosti pokrajine Koruška Helmut Majer kaže da svake godine upućuje veći broj svojih službenika na komemoraciju i da nalažu učesnicima da sklone ustaške simbole. Međutim, i ove godine u javnost su dospjele brojne slike na kojima se vidi da su učesnici komemoracije nosili ustaške simbole, kao što to čine svake godine. Hrvatsko “Udruženje branitelja domovinskog rata 91” podnijelo je krivične prijave Državnom tužilaštvu Hrvatske i Javnom tužilaštvu Srbije protiv srpskog ministra rada Aleksandra Vulina zbog njegove izjave da je skup u Blajburgu, održan 13. maja, “najveći skup fašista i neonacista u Evropi” koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je krivična prijava koju je udruženje podnijelo marketinški trik radi afirmacije ustaške ideologije. Govoreći o tome da su ustaše bile “najdesniji ogranak fašizma”, Štrbac je ukazao da je riječ o marketinškom triku koji bi trebalo da skrene pažnju na “ustašku ideologiju”.

- Mislim da oni i ne očekuju procesuiranje i da je ovo samo marketinški trik, da se o njima piše i što više spominju ustaštvo i Blajburg – istakao je Štrbac.

Nacistički ispadi

Maturanti širom Hrvatske od petka se okupljaju kako bi tradicionalno proslavili kraj školske godine, a slavlje su obilježili nacistički ispadi. U centru Đakova srednjoškolci su labradoru na njušci iscrtali kukasti krst, zloglasni simbol Hitlerovog nacističkog režima.

Fašistički ispadi zabilježeni su i u Zagrebu, na šta je reagovao glumac Asim Ugljen.

- Ovim maturantima koji su prošli ispod mog prozora, svesrdno želim da i njima neko pjeva kako ih treba klati. Tako mladi, a tako glupi. Dječice, ograđeni ste kao balkon – napisao je Ugljen i zaključio da je za sve krivo loše kućno vaspitanje.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.