D.I.C. Veritas

Глас Српске, 29.05.2015., Свесрпски сабор код манастира Крушедол: Сабор за жртве и заједништво Срба

Програм Свесрпског сабора „Крушедолска звона“, 2015. Фото: портал Banija Online

Програм Свесрпског сабора „Крушедолска звона“, 2015. Фото: портал Banija Online

Бањалука – Девети крајишки црквено-народни Свесрпски сабор “Крушедолска звона 2015” биће одржан сутра код манастира Крушедол на Фрушкој гори поводом 20 година страдања и прогона Срба из Хрватске током хрватских акција “Бљесак” и “Олуја”.

Саборовању чији је циљ и баштињење заједништва Срба и чување сјећање на завичај и богату српску историју присуствоваће предсједник РС Милорад Додик, а очекује се и долазак предсједника и премијера Србије Томислава Николића и Александра Вучића. Долазак патријарха српског Иринеја још је неизвјестан због засједања Сабора Српске православне цркве.

Поред обиљежавања годишњице прогона Срба из Хрватске, сабор је посвећен и обиљежавању 70 година побједе над фашизмом, 100 година од рођења Бранка Ћопића, 400 година од оснивања Богословије “Света Три јерарха” у манастиру Крка у Далмацији и 140 година од почетка Црнопоточке буне.

Свету архијерејску литургију и парастос за све Србе који су погинули, нестали и умрле у избјеглиштву у периоду од 1991. до 1999. године служиће владика сремски Василије са свештенством епархије. Послије трпезе љубави у манастирској благоваоници на позорници испред манастира биће одржан пригодан културно-умјетнички програм. Програм представља смотру духа и народног стваралаштва изворних музичких и женских пјевачких група и више културно-умјетничких друштава која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја. Крушедолску бесједу говориће професор Мило Ломпар са Филолошког факултета у Београду.

Члан Организационог одбора Милан Љепојевић рекао је да се очекује долазак између 10.000 и 15.000 људи из Српске, Србије, Македоније, Хрватске и дијаспоре.

- Очекујемо многобројне умјетнике, културно-умјетничка друштва, етно-групе, крајишке пјеснике, оперске, изворне и народне пјеваче и пјевачке групе – истакао је Љепојевић.

Обиљежавање годишњица
- 20 година страдања и прогона Срба из Хрватске
- 70 година побједе над фашизмом
- 100 година од рођења Бранка Ћопића
- 140 година од почетка Црнопоточке буне
- 400 година од оснивања Богословије “Света Три јерарха”

Организатори сабора су Асоцијација удружења Срба избјеглих из Хрватске, Епархија сремска и Завичајни клуб Славонија, а сабор је финансијски, технички и организационо подржало  Представништво РС у Србији. Крајишки црквено-народни Свесрпски сабор прошле године није одржан јер су регион погодиле катастрофалне поплаве.

Зборник

У сусрет сабору данас ће у 11 часова у манастиру Крушедол бити одржана промоција Зборника радова “Српски народ у Хрватској од конститутивности до националне мањине”. На промоцији ће говорити Никола Жутић из Института за савремену историју, Момчило Суботић из Института за политичке студије и Момчило Диклић из Института за европске студије.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.