D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 05.08.2018, Положени вијенци за убијене Србе у “Олуји”

Бањалука – Код споменика страдалим Крајишницима на Пердувовом гробљу у Бањалуци данас су положени вијенци за 2.000 погинулих и несталих Срба у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”.

Вијенце су положили представници “Веритаса” у име невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинско рата и чланови породица страдалих Срба.

Обиљежавање дана сјећања на злочиначку акцију “Олуја”, која се догодила прије 23 године, у Републици Српској организује Документационо-информациони центар “Веритас”.

Члан Документационо-информационог центра “Веритас” за Републику Српску Слободан Перић рекао је да је о ономе шта се десило у Крајини углавном испричано, али да је највећа трагедија што за те злочине нико никад није одговарао.

Перић је нагласио да се од почетка рата до данас живи у лажи, а да је послије рата лаж наметнута као истина.

“За злочине над Србима нико не одговара, не само у Хрватској него на простору бивше Југославије”, рекао је Перић новинарима у Бањалуци.

Перић је додао да је, када је ријеч о злочинима над Србима, казнена политика иста, као да их није било, док је другачија ситуација када када су у питању припадници других народа.

Он је подсјетио да за гађање колоне у Бравском и Сводни нико није одговарао, те је истакао да је незванично чуо да је БиХ тај предмет уступила Хрватској, што “значи да за то никада нико неће одговарати”.

Перић сматра да је непроцесуирање злочина над Србина злочин према српском народу.

Он је истакао је да је и данас, послије 23 година, присутна жеља за повратком, али да масовног повратка нема, јер то Хрватска свим силама спречава и не дозвољава.

“Нити је са нама историја почела нити ће завршити, ако ништа могуће су економске миграције и другачија политичка дешавања. Гледајући глобално шта се дешава претпостављам да за 50 година ни Хрвата неће бити у Хрватској”, рекао је Перић.

У оквиру обиљежавања 23 године од “Олује” у 11.00 часова служен је парастос у Храму Христа Спаситеља, а у 12.00 часова је предвиђена трибина под називом “Дани туге и сјећања”.

У Бачкој Паланци у организацији влада Србије и Републике Српске обиљежен је Дан сјећања на убијене и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”, којој су присуствовали званичници Српске и Србије.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.