D.I.C. Veritas

RTRS, Glas Srpske, SRNA, 10. 03. 2024, Štrbac: Hrvati svojataju znamenite Srbe jer nemaju svoju istoriju i velikane

Hrvati u kontinuitetu prisvajaju znamenite Srbe, srpsko kulturno nasljeđe i sve srpsko na tom prostoru pošto nemaju svoju istoriju i velikane, što će nastaviti da rade jer im je najlakše da kradu od onih koji su im najbliži, izjavio je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je naglasio da su Hrvati uložili dosta napora i resursa da u Evropskom parlamentu krajem januara velikog Ruđera Boškovića predstave kao hrvatskog naučnika, a da se niko nije pozabavio time odakle Boškovići u stvari vode porijeklo, niti je iko pomenuo bilo kakve njegove veze i korijene sa srpstvom.

On je naveo da su Boškovići porijeklom iz sela Orahov Do, koje se sada nalazi u okviru opštine Ravno, a u blizini pravoslavnog manastira Zavala koji datira iz 1271. godine.

Štrbac je naglasio da se na popisu 2013. godine svih 150 mještana tog sela izjasnilo kao Hrvati, te da je interesantno da svi oni obilježavaju krsnu slavu, koju su očito naslijedili od svojih predaka – pravoslavnih Srba.

“To znači da su pokatoličeni i da je katolička crkva uvijek htjela da privuče i pokrsti i prevjeri u rimokatolike, a Dubrovnik je po tom poznat”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, identična je priča i sa svojatenjem ravnokotorskog junaka Stojana Jankovića i njegovog potomka književnika Vladana Desnice za koje u Hrvatskoj zvanično tvrde da su bili Hrvati.

“U posljednje vrijeme se vodi polemika. Oni kažu da je otac Stojana Jankovića bio katolik jer se zvao Mitrović, a Mitrovići su, kako kažu, svi katolici. A tamo je kod tog Žegara odakle potiču Jankovićevi i Mitrovićevi već 1317. godine izgrađen manastir Krupa”, rekao je Štrbac.

On je naveo da su ovaj manastir izgradili monasi prognani iz Krupe na Vrbasu, te upitao ko pravi pravoslavne manastire tamo gdje nema pravoslavaca, dodavši da je isto i sa Zavalom iz Popovog Polja odakle su Boškovići.

Štrbac je naglasio da je neosporno u biografiji Ruđera Boškoviću da je on jezuita, što znači da se školovao na katoličkim školama, da mu je majka Italijanka, ali da ga sve to ne čini samo “hrvatskim” naučnikom.

“U svim izvorima i enciklopedijama regiona i šire on se pominje kao `dubrovački` naučnik. Srbi su ga uvrstili među 100 najznamenitijih Srba, što Hrvatima bode oči”, rekao je Štrbac.

On je naglasio da Bošković nije ni rođen, niti je živio ni u kakvoj hrvatskoj državi, kao što nije ni Nikola Tesla koji se jasno deklarisao kao Srbin, te da Hrvati ne mogu koristiti ni geografski kriterijum da ih prisvoje.

Prema njegovim riječima, u slučaju Tesle Hrvati posebno nemaju moralno pravo da ga prisvajaju.

“Hrvati su se upravo ogriješili i u Drugom svjetskom ratu i u ratu devedesetih godina prošlog vijeka prema njegovoj rodnoj kući, rođacima, prema njegovom spomeniku. Oni nemaju moralno pravo da ga po bilo kojoj osnovi svojataju, zbog onoga što su mu učinili”, rekao je Štrbac.

On je naglasio da je veliki srpski diplomata i književnik Jovan Dučić bio potpuno u pravu ocijenivši da su Hrvati najhrabriji narod na svijetu, jer se ničeg ne stide.

“Zaista, ne stide se – ničega “, zaključio je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.