D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 11.05.2022, Identifikovani posmrtni ostaci Mirka Ostojića iz Hrvatske Kostajnice

BEOGRAD- U Beogradu su identifikovani posmrtni ostaci Mirka /Dušana/ Ostojića iz Hrvatske Kostajnice, rođenog 1962. godine, kojeg su sa grupom pripadnika JNA iz bjelovarske kasarne odvele Zenge, mučile i na kraju strijeljale, saopštio je danas Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Ostojić, čiji su posmrtni ostaci identifikovani juče, otišao je krajem septembra 1991. godine iz rodnog mjesta u posjetu rođacima u Bjelovar.

Usljed opšteg napada Zengi na sve vojne objekte JNA u garnizonu Bjelovar, koji su 15 dana bili pod totalnom blokadom, Ostojić se kao i drugi Srbi sklonio u kasarnu “Božidar Adžija”.

Tu se zatekao 29. septembra 1991. godine, kada je komandant 265. mehanizovane brigade pukovnik Rajko Kovačević, s obzirom na to da je izostala pomoć viših komandi JNA, a nastala situacija nije davala nikakvu šansu za dalju uspješnu odbranu, naredio obustavu dalje odbrane.

Pukovnik Kovačević je naredio odlaganje oružja, predaju vojnika i starješina i njihovo postrojavanje u krugu kasarne, nakon čega su pripadnici Zengi ušli u kasarnu iz koje više nije pružan otpor.

Po ulasku Zengi, strijeljani su komandant Kovačević i njegovi pomoćnici, potpukovnik Miljko Vasić i kapetan prve klase Dragiša Jovanović, a u kasarni na Vojnoviću, poginula su sedmorica pripadnika JNA – Zoran Krstić, Šukri Keljani, LJubiša Lazić, Nedeljko Jovetić, Ejupi Bertoli, Goran Radovanović i Milorad Đorđević.

Zarobljeno je 59 oficira, podoficira i građanskih lica na službi u JNA i oko 250 vojnika, koji su, nakon fizičkih i psihičkih zlostavljanja u logorima u Bjelovaru, razmijenjeni 9. novembra iste godine u tadašnjem Bosanskom Šamcu.

Šestorica zarobljenih lica Radovan Barberić, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Ivan Hosjak, Boško Radonjić i Mirko Ostojić izdvojeni su i zatvoreni u policijsku stanicu, odakle su ih, četiri dana kasnije, izvela uniformisana lica sa fantomkama na glavama i strijeljala iste noći u šumi Česma, nedaleko od mjesta Malo Korenovo.

Sa njima je bio i civil Savo Kovač iz Bjelovara, koji je, igrom slučaja, iako je zadobio tri prostrelne rane, preživio strijeljanje.

Za opisane zločine nad civilima i pripadnicima JNA, tada jedine legitimne i regularne vojske u SFRJ, u čijem sastavu je u to vrijeme formalnopravno bila i Hrvatska, još niko nije osuđen iako je bilo i prijava pred Haškim tribunalom i optužnica pred Vojnim sudom u Beogradu i suđenja pred hrvatskim sudovima.

Na “Veritasovom” spisku nestalih nalazi se još 1.540 osoba srpske nacionalnosti, među kojim su 1.102 civila, od kojih 436 žena. Ova lica su nestala u periodu od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i Republike Srpske Krajine.

“Veritas” trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa 163 posmrtna ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i 27 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju i identifikaciju.

Prema juče objavljenom saopštenju Komisije Vlade Srbije za nestala lica, Ostojićevi posmrtni ostaci preuzeti su od hrvatske strane 1997. godine kao NN lice i sahranjeni na groblju Lešće u Beogradu.

Nakon ekshumacije radi utvrđivanja identiteta, od Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ dobijen je pozitivan DNK izvještaj, pa će sahrana, kako navode iz “Veritasa” biti obavljena u skladu sa željom porodice.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.