D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Tanjug, 12.10.2017, Povraćaj kulturnih dobara u objekte SPC u Hrvatskoj

Beograd – Kulturna dobra iz Srbije, iz Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske, otpremljena su danas u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nakon što su, prema odluci Mješovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara, za to stvoreni odgovarajući uslovi.

Na osnovu Sporazuma između Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti kulture i prosvjete, a uz saglasnost Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskom dvoru u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru vraćeno je 45 ikona.

Na jučerašnjem sastanku Mješovite međudržavne komisije verifikovan je Zapisnik sa sastanka održanog aprila mjeseca u Požegi, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Bilo je riječi i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o povratku ikona iz crkava Sv. Georgija u Lisičinama i Sv. Georgija u Velikim Bastajima.

Sastavljen je izvještaj mješovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.