D.I.C. Veritas

Happy.tv, 22.08.2019, Dobro jutro Srbijo – Hrvatske bolesne i morbidne metode ubijanja i mučenja srpskih žena i dece u Jasenovcu [Video]

U programu Dobro jutro Srbijo, televizije Happy, gostovao je Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas. Povod za poziv bio je feljton po knjizi prof. Gideona Grajfa „Jasenovac – Aušvic Balkana“ čiji nastavci izlaze u dnevnoj štampi. Štrbac je govorio i o ne samo srpskim jasenovačkim stradanjima, ali i o stradanjima u poslednjem ratu devedesetih godina. Razgovor se dotakao i pitanja nestalih u tome ratu, kao i svih onih koji su od početka 20, veka dali živote za slobodu, bez obzira zna im se ili ne počivalište, i posebno, da li su do danas popisani ili ne.

Nestali iz poslednjeg rata su i delom pitanje poverljivih mejlova predsednice Hrvatske Grabar Kitaović, kao i njeno obelodanjivanje da ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio da se ne govori o velikosrpskoj agresiji, što je u Hevatskoj izazvalo nepodeljene reakcije odbijanja, ali nije preneto da je on, zapravo, tražio da se Srbima, posle skoro 25 godina od 1995. uvedu voda i struja u 21. veku, a koje su imali decenijama pre 1995.

Štrbac je govorio i o inicijativi većeg broja intelektualaca koja je dobila podršku najviših državnih organa, Skupštine, Predsednika, Premijera i ministara u više saziva, za osnivanje Srpskog memorijala, koji bi obuhvatao poznate podatke o srpskim stradanjima od početka 20. veka, ali i bio platforma za dalja istraživanja i dokumentovanja. Do danas, međutim, niotkuda konkretne pomoći i saranje.

Posebno, predsednik DIC Veritas Savo Štrbac je govorio o nameravanom skupu povodom 20 godina od hrvatskog progona Srba u Oluji 1995, o skupu koji su Hrvati tada odžali sa rezultatima koji im idu naruku, ali da Veritas nije dobio nikakvu pomoć državnih struktura kako bi se skup sa sličnom temom održao u Srbiji.

Takođe, napomenuo je da Veritas ne odustaje od te ideje, utoliko pre što se sledećeg avgusta navršava 25 godina od progona Srba iz današnje Hrvatske i pravi je trenutak da se sada i na međunarodnom naučnom skupu progovori o srpskom iskustvu hrvatske Oluje.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.