D.I.C. Veritas

Hina, 03.09.2013., U Srbiji šokirani događanjima u Vukovaru: EU treba kazniti Hrvatsku

Beogradski elektronički i tiskani mediji s pozornošću u utorak prate prosvjede u Vukovaru i izvješćuju o incidentima u Dubrovniku i Zadru, a službenih reakcija i očitovanja državnih dužnosnika za sada nema.

U utorak se u povodu incidenata u Vukovaru oglasila Asocijacija izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske, ocijenivši da je sprječavanje postavljanja tabli s ćiriličnim natpisom posljedica dosadašnje politike koja je vođena u Hrvatskoj prema Srbima te ustvrdivši da su Srbi svo vrijeme od uspostave hrvatske samostalnosti tretirani kao građani drugog reda.

U priopćenju ova udruga incident naziva “vandalskim napadom na postavljene table s ćiriličnim natpisima u Vukovaru od strane hrvatskih ekstremista” ocjenjujući kako je to “samo još jedna potvrda zašto nije došlo do značajnijeg povratka izbjeglih i prognanih Srba u Hrvatsku”.

“Nadamo se da će sadašnja hrvatska vlada ostati dosljedna preuzetim obvezama i kazniti sve one koji šire mržnju, šovinizam, nacionalnu i vjersku netrpeljivost. Isto tako očekujemo da će vlada istrajati u primjeni Ustavnog zakona u kojemu su zajamčena ova prava”, navela je u priopćenju Asocijacija izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske.

Udruga, među ostalim, naglašava i da je “prisutno licemjerje kod HDZ-a u vrijeme čije vlasti je donesen ovaj zakon ( o uporabi ćirilice), a sada zahtijevaju moratorij u Vukovaru na uporabu ćirilice na pet godina”.

“Licjemerje se ogleda i u činjenici da je Hrvatska u pristupnim pregovorima s EU pristala da će ispoštovati standarde koji vrijede u svim civiliziranim zemljama svijeta, a sada ih više ne želi u praksi primijeniti”, ističu iz te asocijacije.

Reagirao je i ravnatelj dokumentacijsko-informacijskog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenivši da prosvjedi u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih tabli predstavljaju zastrašujuće šovinističke i fašističke ispade te da zbog toga EU morala zaprijetiti Hrvatskoj sankcijama. “To nisu nacionalistički ispadi, to su šovinistički, a ja bih išao i korak dalje i rekao – i fašistički”, citiraju beogradski elektronički mediji izjavu Štrpca. On je naglasio kako ne treba poistovjećivati ćirilicu i događaje u ratu.

“Ćirilica je pismo više slovenskih naroda. Pogrešno je poistovećivati to pismo sa Srbima i događajima u ratu”, rekao je Štrbac držeći pogrešnim što se 18 godina nakon rata na ovakav način ponaša veći broj stanovnika Hrvatske

Štrbac ocjenjuje da će “biti još natezanja između vlasti i protivnika ćirilice”, ali da će “na kraju morati pobijediti vladavina prava u Hrvatskoj ili će EU morati zaprijetiti Zagrebu sankcijama”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.