D.I.C. Veritas

“HRT”, 01.03.2012. Nova uhićenja za Medački džep

Prema neslužbenoj informaciji rano jutros uhićeno je pet osoba u vezi s ratnim zločinima počinjenim u Medačkom džepu.

Navodno su uhićeni u Zagrebu, Gospiću, Bjelovaru i Selcu. Akciju su izvele interventne postrojbe MUP-a. Neslužbeno doznajemo da je svih pet uhićenih privedeno u sjedište Kriminalističke policije u Heinzelovoj.

Podsjetimo, suđenje za ratne zločine u Medačkome džepu bilo je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskome pravosuđu.

Za ratni zločin u Medačkom džepu 1993. general Mirko Norac bio je osuđen na šest godina zatvora, dok je general Rahim Ademi oslobođen optužbi. Sud je ustanovio da Davor Domazet Lošo kao izaslanik NGSHV zadužen za operaciju Džep 93 nije imao savjetodavne nego zapovjedne ovlasti, a primao je zapovijedi od Janka Bobetka. Sud je ustanovio i da je Specijalnom policijom u akciji Džep 93 zapovijedao Željko Sačić, koji je zapovijedi primao isključivo od Mladena Markača.

Nakon objave vijesti o puštanju generala Norca na slobodu prosvjedovale su udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava.

Udruge su tada poručile da bi Državno odvjetništvo trebalo provesti istragu o izravnim počiniteljima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po zapovjednoj odgovornosti te istražiti odgovornost izaslanika Glavnog stožera HV-a, individualizirati odgovornost za zločine počinjene u području djelovanja specijalne policije te utvrditi stupanj zapovjedne odgovornosti u vezi s tim zločinima.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.