D.I.C. Veritas

HRT, 24.05.2012., Tuđman bio zgrožen zbivanjima u Kerestincu

Nekadašnji načelnik SIS-a Josip Perković izjavio je na zagrebačkome Županijskom sudu da je bivšeg predsjednika Franju Tuđmana izvijestio o zločinima u tzv. konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu. Tuđman je bio zgrožen informacijama o zlostavljanjima i iživljavanju nad zarobljenim ženama i muškarcima.

Perković je u proljeće 1992. bio i pomoćnik ministra obrane. Informacije koje je prikupio SIS prenio je Tuđmanu, tadašnjem ministru obrane Gojku Šušku i načelniku Ureda za zaštitu ustavnog poretka Josipu Manoliću. Svjedočeći na suđenju zapovjedniku konačišta Stjepanu Klariću i četvorici hrvatskih vojnika, Perković je potvrdio postojanje tzv. crne sobe u kojoj su zarobljenici psihički zlostavljani i fizički mučeni.

Prva informacija o tome što se zbiva u Kerestincu stigla je iz Međunarodnoga crvenog križa ili iz Komisije za ratne zarobljenike, uz koju je bila i skica crne sobe, rekao je. Za prikupljanje više informacija zadužio je SIS-ovca Ivana Ivankovića, koji je ubrzo potvrdio postojanje sobe za mučenje, a prenio je i kako je čuo da je zapovjednik konačišta optuženi Klarić. Ivanković je utvrdio da se u sobi nalaze različiti predmeti za mučenje – palica, sjekira, uređaj za zlostavljanje strujom i muški spolni organ izrađen od drveta.

Perković je nakon tih saznanja naredio smjenu straže u Kerestincu i na razgovor pozvao tadašnjeg zapovjednika Vojne policije Matu Laušića, koji mu je rekao da se stanje u konačištu sredilo i da je osnovan sanitet za zbrinjavanje zarobljenika.

Bivši šef SIS-a ustvrdio je da Kerestinac nije bio pod nadležnošću njegove službe i da agenti SIS-a nisu mogli ispitivati zarobljenike, nego su samo mogli doći i utvrditi nalazi li se ondje neka osoba ili ne. Dodao je da je za Kerestinec poslije bila mjerodavna Vojna policija i da ne zna što je bilo prije toga.

Suđenje se nastavlja u petak, kada bi trebao svjedočiti Ivan Ivanković.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.