D.I.C. Veritas

HRT, 28.01.2012., Devet godina za ubojstvo srpskih civila

Bivši karlovački policajac Željko Gojak nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva dvoje srpskih civila 1991. u karlovačkom naselju.

Gojak je proglašen krivim za ratni zločin protiv civila jer je u listopadu 1991. sa skupinom nepoznatih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) u karlovačkom naselju Sajevac upao u kuću Marka Roknića i hicima iz vatrenog oružja ubio njegovu 14-godišnju kćer Danijelu i šogoricu Dragicu Ninković. Ovaj zločin u medijima je poznat i kao karlovački slučaj Zec.

Sudac Ivan Turudić kazao je kako je nedvojbeno da je Gojak počinio zločin te ustvrdio kako je prilikom njegova počinjenja bio izrazito bešćutan jer je suborcima koji su htjeli ubiti i suprugu Marka Roknića kazao: Nemojte nju, neka pati.

Sudjelovanje u Domovinskom ratu Gojaku nije uzeto kao olakotna okolnost, što je inače kod presuda hrvatskim vojnicima i policajcima do sada redovito bio slučaj.

Niste se ponašali kao što se treba ponašati hrvatski vojnik ili policajac. Ukaljali ste ugled Hrvatske vojske i države, poručio je Turudić optuženom koji je mirno saslušao presudu, dok je njegova supruga zaplakala.

Gojakova supruga je nakon izlaska iz suda izjavila kako je on nevin i kako je žalosno što se događa braniteljima, a njegov branitelj, koji je tijekom postupka tražio oslobađajuću presudu, najavio je žalbu, izjavivši kako je apsolutno razočaran presudom.

Optuženom će se u kaznu uračunati pritvor u kojemu je od kraja svibnja 2010. Nepravomoćnom presudom produljen mu je pritvor pa je iz sudnice u lisičinama odveden u zatvor u Remetinec, gdje će čekati pravomoćnost presude.

Tijekom suđenja Gojakovi suborci su svjedočili da je iz kuće u kojoj je ubijeno dvoje civila bačena bomba na pripadnike ZNG-a, javlja Hina.

 

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=154997&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=46cd7b381e

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.