D.I.C. Veritas

Indeks.hr, 22.09.2015., Ratni zločin u Kulinama, suđenje odgođeno

NEMA sreće sa slučajem Kuline na splitskom Županijskom sudu. Optužnica protiv četvorice vojnih policajaca za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u šibenskom vojnom zatvoru Kuline dignuta je još početkom 2011. godine, no suđenje nikako da započne.

Pašalić nesposoban za suđenje

Danas je tako rasprava odgođena jer se nije pojavio optuženi Tvrtko Pašalić. Ispričao ga je dan prije branitelj. U pitanju su zdravstveni problemi. Visoka temperatura i proljev.

Sudac Mlađan Prvan odlučio je ipak kako neće gubiti vrijeme pa je izvanraspravno saslušao dvojicu svjedoka, kolege optuženika, o tome što se događalo u šibenskom zatvoru. Uz Pašalića, optuženi su i Damir Boršić, kojem sude i za ratni zločin nad civilnim zarobljenicima, Željko Maglov i Milorad Paić.

Tortura bez ozljeda?

Državno odvjetništvo u Šibeniku terete ih za fizičko i mentalno zlostavljanje 21 pripadnika srpskih postrojbi, zarobljenih u Nos Kaliku oslobođenom početkom 1992. godine. Pašalić, zapovjednik satnije i Boršić, zapovjednik zatvora, optuženi su po zapovjednoj odgovornosti, da nisu ništa poduzeli premda su znali za maltretiranja.

U optužnici se navodi uobičajeni raspon zatvorske torture (struja, premlaćivanja i slično), zlostavljači koji nisu identificirani, a Maglov i Paić terete se da su prisiljavali dvojicu zatvorenika na međusoban seksualni odnos.

Svi tvrde da nisu krivi, Maglov je naveo kako uopće u to vrijeme nije ni bio u Šibeniku, već na južnom bojištu. S Paićem nikada nije bio u dobrim odnosima pa je upitan i navod oštećenika da bi baš njih dvojica počinili ono za što se terete. Njegov odvjetnik Nediljko Ivančević ističe kako nije evidentirano da bi itko od oštećenika bio teže fizički ozlijeđen.

Sudac Prvan zakazao je iduće ročište za 19. listopada.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.