D.I.C. Veritas

Index, 30.01.2012. Počelo šesto suđenje Mihajlu Hrastovu za ubojstva srpskih rezervista na Koranskom mostu

NA VRHOVNOM sudu je danas počelo već šesto suđenje Mihajlu Hrastovu koji je optužen za ubijanje 13 i ranjavanje dvojice razoružanih srpskih vojnika.

Hrastov je te 1991. godine bio pripadnik karlovačke Specijalne jedinice policije, a sudi mu se zbog ubojstava srpskih rezervista na Koranskom mostu. Ovo je jedan od najdužih procesa u povijesti hrvatskog pravosuđa u kojemu je Hrastov već tri puta oslobođen i dva puta osuđen.

Hrastov tvrdi da su vojnici napali njegova suborca

Bivši policajac je na Vrhovni sud je stigao u pratnji odvjetnika Krešimira Vilajtovića koji je kazao da su na ročište pozvani svjedoci Goran Čerkez i Darko Grujić, vještak balističar Damir Tomašek i vještak sudske medicine Josip Škavić. Hrastov tvrdi da nije kriv, a njegovi odvjetnici ističu da je u zarobljene vojnike pucao u nužnoj obrani.

Prema njegovim tvrdnjama, srpski vojnici su napali njegova suborca. S druge strane Državno odvjetništvo će pokušati dokazati da se u tom slučaju radilo o bezuvjetnoj predaji razoružanih neprijateljskih vojnika. Ročišta će se održati i sutra te u srijedu.

Ustavni poništio odluku Vrhovnog suda

Podsjetimo, nakon treće oslobađajuće presude karlovačkog Županijskog suda dokazni postupak je proveden pred Vrhovnim sudom koji je potom Hrastova osudio na osam, a kasnije i na sedam godina zatvora. No, niti to nije bio kraj pravne zavrzlame, jer je tu presudu ukinuo Ustavni sud te je Hrastov pušten iz zatvora. Presuda je poništena zato što je Vrhovni sud nije javno objavio.

Prije mjesec dana Vrhovni sud nije potvrdio novu presudu Županijskog suda već je za danas zakazao ročište.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.