D.I.C. Veritas

Index.hr, 18.04.2012., PALA OPTUŽNICA: SPLITSKI SUD OBUSTAVIO POSTUPAK PROTIV VOJINIH POLICAJACA ZA SILOVANJE U KULINAMA

PALA je druga optužnica za Kuline. Vijeće Županijskog suda u Splitu obustavilo je postupak protiv bivšeg vojnog policajca Miroslava Periša i njegovog nadređenog Damira Boršića za ratni zločin nad civilima, odnosno, silovanje jedne zatočenice u šibenskom vojnom zatvoru u Kulinama.

Premlaćivanja i silovanja bez dokaza?

Boršića su teretili da je od svibnja do srpnja 1993. godine, kao zapovjednik Kulina, odgovoran za primjenu propisa međunarodnog prava, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata. Držao je u zatvoru četvero civila znajući da ih zatvorski čuvari svakodnevno tuku i zlostavljaju te nije ništa poduzeo da to spriječi, a uz to je i sam sudjelovao u premlaćivanjima. Zatočenici su bili svakodnevno fizički i psihički zlostavljani, dok je jedna oštećenica, danas 66-godišnjakinja, silovana više puta te prisiljavana na spolni odnos sa jednim od oštećenika.

Oštećena uzalud svjedočila s drugog kontinenta video linkom

Premda je oštećenica svjedočila putem video linka s drugog kontinenta i premda su tijekom istrage prikupljeni i drugi dokazi, odnosno, iskazi, suci Županijskog suda nisu bili impresionirani te su donijeli odluku da se postupak obustavi. Državnom odvjetništvu preostaje uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Boršić je inače sa Tvrtkom Pašalićem, Miloradom Pajićem i Željkom Maglovom već ranije optužen za ratni zločin u Kulinama. Postupak za silovanje izdvojen je u zaseban slučaj.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.