D.I.C. Veritas

Index.hr, N1, 04.05.2020, Plenković žestoko napao Milanovića zbog pozdrava Za dom spremni

PREMIJER Andrej Plenković dao je izjavu uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, javlja N1.

Osvrnuo se na izjavu kojom se predsjednik SDP-a Davor Bernardić obrušio na predsjednika sabora Gordana Jandrokovića.

“Što se tiče te izjave, mislim da ste jučer vidjeli priopćenje HDZ-a. Moram priznati da ne pamtim da se čelnik jedne stranke spustio na tu razinu besprizornoga diskursa. Jednog primitivnog izričaja koji je za svaku osudu i koji ne prilični ni njemu kao čovjeku ni njemu kao političaru. Zaista, nakon takve izjave teško možemo voditi dijalog s takvim čovjekom na čelnom mjestu SDP-a i navodnom lideru opozicije”, rekao je Plenković.

Kazao je da će HDZ pobijediti kad god izbori bili.

“Ovaj puta su se namjerili i SDP i Škoro na jednog malo ozbiljnijeg i spremnijeg protivnika. Mi idemo u ovu utakmicu da pobijedimo, nakon izbora ćemo pronaći partnere i ići u još jedan mandat”, rekao je Plenković.

Komentirao je i situaciju na gradskoj razini u Zagrebu.

“Gradski odbor ima svoju redovitu sjednicu. Koliko sam ja razumio od mojih kolega, bio je dogovor da Gradska skupština bude videovezom. Ja ne bih rekao da je to kriza. Ovdje treba precizno stvari staviti u kontekst. Oni imaju danas sastanak o tome i na njima je da to riješe”, smatra Plenković.

“Milanovićev odlazak je kukavičluk”

Plenković je komentirao Milanovićem odlazak s obilježavanja obljetnice VRO Bljesak.

“Kada šef države ode iz Okučana gdje smo došli obilježiti 25. obljetnicu Bljeska, koja je bila uvertira u Oluju, i to učini za vrijeme intoniranja himne, onda ja smatram da je to kukavičluk. Druga stvar koju moramo spomenuti, a vidim da je to jako slabo kontekstualizirano na ovu temu. Vlada Ivice Račana je 2000. imala toliku većinu da je mogla donositi zakone kakve god je htjela. Oni su u tadašnjem Ministarstvu pravosuđa, odnosno dijelu koji se bavi upravom, legalizirali grb jedne od udruga HOS-a sa spornim nazivom.

Tu u gradu Zagrebu. Većina koju je imao Milanović kao premijer između 2011. i 2015. je bila takva da su mogli zabraniti što su htjeli. A što je on napravio? Ako se sjećate njegove izjave 2016. kada je u razgovoru s braniteljima izvrijeđao moju majku, tada je, citiram, rekao “fućka mi se za ZDS”. Dakle, takva nekonzistentnost i nekakvo kvazimoraliziranje danas. Inzistiranje na nekom zakonu od nekoga tko je imao šansu u mandatu 2000. – 2003. ili 2011. – 2015. mene nimalo ne čudi. Zašto? Zato što je cijeli cilj te operacije, a prije svega ona sramotna izjava koju je izgovorio u Jasenovcu, kada je kazao da ploču s imenima 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u Jasenovcu treba negdje baciti, je nedopustiva”, pojasnio je Plenković.

Plenković kaže da je zastava HOS-a bila i na mimohodu 2015.: “Tada se nije digao iz lože”

Kazao je kako su HDZ i on osobno i njegova vlada nebrojeno puta osudili zločinački karakter ustaškog režima. “Osudili smo sve zločine u Jasenovcu. Četiri puta sam bio kao premijer službeno u Jasenovcu. Održao sam govor 5. veljače u francuskom paviljonu za vrijeme izložbe “Ako tebe zaboravim”, to je bilo mjesto odakle su Hrvati, Židovi i Srbi bili voženi u Auschwitz iz Zagreba”, istaknuo je Plenković.

“Imputirati meni ili ovoj vladi i HDZ-u bilo kakve konotacije neće proći. Hrvatski birači će jasno vidjeti tko su oni koji dijele, koji su isključivi i protiv su pomirbe i oni koji hoće pomiriti generacijske traume hrvatskog naroda”, rekao je Plenković.

Premijer kaže da je vidio da se Milanović pravio nevješt još 2015. kad je na mimohodu u Zagrebu, povodom 20. obljetnice akcije Oluja, među zastavama bila i ona HOS-ova. “Nisam primijetio da se tada digao iz lože”, rekao je Plenković.

 

 

 

R.I.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.