D.I.C. Veritas

Informer, 04.07.2018, ZAPALILI MU KUĆU, A SADA GA SLAVE! Ustaše htele da sve zatru Srbinu Subašiću

Hrvati mu spalili kuću, a on ih odveo do četvrtfinala Svetskog prvenstva u fudbalu

Golmanu “šahovničara”, Srbinu Danijelu Subašiću, tokom zločinačke operacije “Oluja” 1995. godine hrvatski zlikovci spalili su porodičnu kuću i imanje u selu Zagrad u Dalmaciji!

Ovo je za Informer otkrio Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas. On dodaje da su Subašićevi rođaci Srbi ratovali protiv Hrvatske, ali posebno ističe i da je reč o veoma poštenoj familiji.

Sad ima i bazen

Danijel je postao heroj u Hrvatskoj kad je u ponedeljak protiv Danske u osmini finala Mundijala odbranio čak tri penala i tako omogućio svom timu da trijumfuje. Hrvati, međutim, uporno kriju da sjajni čuvar mreže potiče iz mešanog braka, od oca Jove Srbina iz sela Zagrad i majke Boje Brkljače, Hrvatice katolikinje iz sela Raštević.

- Njihova porodična kuća je bila spaljena za vreme “Oluje”, pokradena, razrušena, zemljište devastirano, kao i u čitavom tom kraju. Obnovili su je, sad je jedna od najlepših u kraju, jedina u svim tim selima u Ravnim Kotarima ima bazen, a tamo mu živi baba Milica. Ona se prezivala Radmanović, a iz te porodice koren vuče i bivši košarkaški reprezentativac Vladimir Radmanović - priča Štrbac (na slici) za Informer.

On objašnjava i da su Subašići ratovali za Srbiju:

- Hrvati se šokiraju kad im kažem da su Danijelovi rođaci ratovali protiv Hrvatske. Jesu, kao što su i neki drugi rođaci ratovali za Hrvatsku. Takvo je vreme bilo, svako ko je mogao da nosi pušku bio je ili u redovnoj vojsci ili mobilisan.

Štrbac kaže da bi trebalo razumeti što Danijel sad priča da je Hrvat i katolik.

- Ako se i prekrstio, pa je sad katolik, kao što je rekao u nekom intervjuu, ne bi ga trebalo osuđivati. Uradio je to zato što je morao. Doskoro je sveštenik u Crkvi Svetog Ilije u Zadru bio moj prijatelj Petar Jovanović. Rekao je da je u poslednje vreme umrlo oko 30 pravoslavaca iz Zadra i okoline, koji su redovno dolazili u crkvu, a on je sahranio samo troje. Zašto? Zato što su se deca tih starijih ljudi, iz straha, opredeljivala da im roditelje sahrani katolički sveštenik. Plaše se da ne ostanu bez posla, da njihova deca ne trpe torturu… To je, nažalost, takva sredina - objašnjava Štrbac.

Poštena porodica

Štrbac, međutim, ističe da, prema svim informacijama kojima raspolaže, Subašići su bili i ostali porodica za primer.

- Moram da naglasim, a i juče sam razgovarao sa ljudima koji su njihove komšije, da su Subašići izuzetno poštena familija. Pričao je taj dečko ranije da je imao problema zbog toga što je Srbin. Odabrao je da brani za Hrvatsku, to dobro radi, pomogao im je sad da se proslave i neka ga. Bio bi on jednako zlatan dečko i da je odabrao da brani za Srbiju - podvlači Štrbac.

 Otac Jovo: Puno srce

Danijelov otac Jovo, Srbin pravoslavac, kaže da je ponosan što je njegov sin postao ponos Hrvatske.

- Šta da kažem, srce mi je kao kuća, jer je moj Danijel ponos Hrvatske! Iskreno, noć posle velikog i stresnog okršaja s Dancima nisam mogao oka da sklopim od uzbuđenja. Zvali su nas prijatelji iz svih krajeva sveta, čestitali nam - priča Jovo, koji pored Danijela ima i starije sinove Milana i Olivera.

Zahvalio se ženi

Danijel Subašić je juče na Instagramu zahvalio svojoj supruzi Antoniji Boci na podršci.

- Moja supruga, moja stena, moja kraljica - napisao je Subašić ispod slike sa svojom lepom izabranicom.

Inače, Antonija je imala velikih problema zbog toga što se odlučila da se uda za Danijela. Otac ju je pretukao zbog toga i pretio da će je zaklati. Ona se ipak nije predala i ostala je s Danijelom.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.