D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 01.05.2012., Čuvar Kerestinca: Iz crne sobe čuo sam jauke i zapomaganje, vidio sam čovjeka zavezanog lisicama za šipku

ZAGREB – Svjedočenjem petorice zatvorskih čuvara danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem zapovjedniku tzv. Konačišta ratnih zarobljenika Stjepanu Klariću, koji je s četvoricom hrvatskih vojnika optužen za ratni zločin.

Iako je većina rekla da nema izravnih saznanja o mučenjima i zločinima koje je podrobno opisalo više žrtava jedan od čuvara, Krešimir Dundović, kazao je da iz tzv. “crne sobe” u Kerestincu čuo jauke i zapomaganje.

Prisjetio se da je jednom prilikom otvorio vrata te prostorije i vidio čovjeka zavezanog lisicama za šipku. Ipak, sobu nije mogao opisati ili se prisjetiti što se u njoj nalazilo.

Jednog pretučenog zarobljenika vidio je i u Gajevoj ulici u Zagrebu, gdje je zatvor bio prije premještanja u Kerestinec. No, po njegovim riječima zatvorenike nisu tukli optuženi, nego muškarac za kojega vjeruje da je bio agent SIS-a.

Svjedok je kazao i da je kasnije u bolnici Sveti Duh čuvao zarobljenog majora JNA Dobroslava Gračanina, hospitaliziranog nakon što je pretučen u Kerestincu.

Ostali svjedoci kazali su da nemaju saznanja o mučenjima, s obzirom da su bili zaduženi za osiguranje objekata i nisu bili u kontaktu sa zatvorenicima.

Klarića i ostale tereti za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska.

Obrana, međutim, na optužbe odgovara tvrdnjom da su zarobljenike zlostavljali agenti SIS-a, što je u svom iskazu odbacio tadanji šef te tajne službe Josip Perković.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.