D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 03.02.2016., PISMO SVJEDOKA U SLUČAJU PAKRAČKA POLJANA

Igor Mikola, nekadašnji pripadnik pričuvne postrojbe MUP-a koji nakon izručenja iz Perua u Lepoglavi služi petogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen 2005. godine u slučaju Pakračka Poljana, za dva će tjedna po svemu sudeći ponovno svjedočiti na suđenju Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. godine.

Prema izmijenjenoj optužnici, Merčep nije spriječio pripadnike pričuvne postrojbe MUP-a nad kojom je imao faktičku ovlast u počinjenju zločina, već je pristao da njegovi podređeni nastave s takvim radnjama. Riječ je o optužbama za nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkoga područja.

Nove okolnosti

Prije dva mjeseca Mikola je već svjedočio na zagrebačkom Županijskom sudu, kad je dao do znanja da nije spreman reći sve što zna. Sada se Mikola obratio nadležnim institucijama, sudu, policiji i tužiteljstvu pismom iz zatvora u kojemu izričito navodi da ima konkretna saznanja o više slučajeva ubojstava civila. U pismu spominje svoje motive za dopunom svjedočenja, a pritom tvrdi da je optuženi Merčep potpuno nevin i da bi ga, po njegovu mišljenju, trebalo osloboditi.

Njegova je jedina želja, navodi u pismu, da pobijedi istina.

“Sada pod novim okolnostima, pobjedom moje političke opcije… ja moram iznijeti istinu”, piše Mikola i napominje da ni prilikom prvog svjedočenja nije lagao, nego da nije govorio o nekim stvarima zbog straha za svoju obitelj i za svoj život.

Pismo kao osigurač

“Bio sam upozoravan od ‘dobronamjernih’ ljudi. Iz bivše vlasti davali su mi savjete da ne spominjem razne ‘Manoliće’, ‘Perkoviće’ i ostale svete krave”, tvrdi Mikola. Potom spominje zločine o kojima ima saznanja, a o kojima, napominje, Merčep nije imao pojma.

“Radi se o ubojstvu 19 civila u selu Bujavica za koje znam tko je to naručio i tko je izvršio… o mnogim stvarima koje su se dešavale na području Pakračke Poljane te u paviljonu Zagrebačkog velesajma. O ubojstvu obitelji Zec, sudbini Marine Nuić te drugim stvarima koje se pripisuju gospodinu Tomislavu Merčepu”, navodi Mikola u pismu koje je, nastavlja, pohranio i kod svojeg odvjetnika za slučaj da mu se nešto dogodi u zatvoru.

“Da se ne objesim u ćeliji, da se na putu do suda neki kamion ne zabije u maricu ili nešto slično”, piše Mikola i dodaje da će o svemu biti izviješteni i mediji i predstavnici Europske unije u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Mikola je u svom prvom svjedočenju izjavio da mu je u Pakračkoj Poljani u inkriminiranom razdoblju zapovijedao tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, a Merčep je bio savjetnik koji im nije zapovijedao. No nije sporio da im je Merčep bio autoritet, da su ga ljudi iz postrojbe poštovali i uvažavali. Rekao je da je on po Vekićevu nalogu bio zadužen za Merčepovu sigurnost te da ga je pratio u svim akcijama. Naglasio je da u Pakračkoj Poljani nije vidio uhićene civile, već da zna da je bilo uhićenih neprijateljskih vojnika. Ustvrdio je da ne zna je li netko tamo ubijen.

Šefovi tajnih službi

U svom iskazu spomenuo je i tadašnje šefove obavještajnih službi Josipa Manolića i Josipa Perkovića, ističući da su i pojedine ljude iz Kutine dovodili na ispitivanja upravo po njihovim nalozima.

Na pitanje o ubojstvu obitelji Zec 1991. godine u Zagrebu, odnosno tko je povezan s tim ubojstvom Mikola je rekao sudskom vijeću: “Nije ni vrijeme ni mjesto, dođite u Lepoglavu pa ćemo razgovarati”.

Je li sada uistinu o svemu odlučio progovoriti, saznat će se uskoro.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.