D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 04.12.2018, KAZNENA PRIJAVA PROTIV TROJICE ZBOG RATNOG ZLOČINA Iz zatvora je odveo četvoricu zarobljenih Hrvata i likvidirao ih na obližnjem brdu

SISAK -  Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalistička istraživanja vezana za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, koje je 20. rujna 1991. godine počinjeno u Glini. Kako je na tiskovnoj konferenciji istaknuo Luka Pešut, načelnik PU Sisačko-moslavačke, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je tada 43-godišnjak kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina, bio ovlašten postupati prema zarobljenim pripadnicima hrvatske vojske i policije, kao i zapovijedati Vojnoj policiji.

Koristeći te ovlasti i pod izlikom da ih vodi u zatvor u Knin, izveo je iz Kazneno-popravnog doma Glina četvoricu zarobljenih pripadnika hrvatske vojske, tada 37-godišnjeg Borislava Litrića, 46-godišnjeg Janka Kaurića, 57-godišnjeg Antu Žužića i 62-godišnjeg Milana Litrića. Prema unaprijed stvorenom planu, radi osvete zbog pogibije tri pripadnika TO Glina, umjesto u Knin odveo ih na brdo Pogledić u Glini. Kršeći pravila međunarodnog prava, zapovjedio je dvojici pripadnika Vojne policije TO Glina, tada starih 33 i 37 godina te drugim za sada nepoznatim pripadnicima da usmrte dovedene ratne zarobljenike, što su učinili hicima iz vatrenog oružja, također kršeći pravila međunarodnog prava. Tijela ubijenih ratnih zarobljenika ekshumirana su 1996. godine iz masovne grobnice na brdu Pogledić.

Trojica osumnjičenih, danas 70, 64 i 60-godišnjak, su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske. Policija je protiv njih podnijela odgovarajuću kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Zbog ubojstva ove četvorice Hrvata iz mjesta Gređani kod Topuskog, pred Županijskim sudom u Sisku vođen je   jedan od najdužih sudskih procesa za ratni zločin na hrvatskim sudovima. Za smrt oca i sina Litrića, te Žužića i Kaurića, u tri je navrata suđeno pripadniku srpskih oružanih postrojbi Radi Miljeviću iz Gline.

Rade Miljević je bio optužen da je iz zatvora u okupiranoj Glini izveo i pripadnicima srpske paravojske predao zatočene hrvatske civile. Miljević je uhićen 9. ožujka 2006., kada je iz Srbije, gdje je izbjegao nakon Oluje, došao u Glinu po naknadu za ratnu štetu. U prvom sudskom postupku, koji je završio 18. lipnja 2007., osuđen je na 14 godina zatvora, a u ponovljenom postupku pred istim sudskim vijećem 17. prosinca 2008. izrečena mu je nepravomoćna presuda od 12 godina zatvora. Vrhovni sud ponovno vraća postupak pred izmijenjeno vijeće pa je 22. studenoga 2012. Rade Miljević nepravomoćno oslobođen.  Vrhovni sud potvrdio je 2014. godine oslobađajuću presudu.

Tijekom suđenja Miljeviću došlo se  i do nekoliko imena ljudi koji su bili uključeni u ratni zločin, pa čak i samu egzekuciju ove četvorice Hrvata, no do sada nitko nije bio procesuiran. Najnovija prijava sisačke policije ispravlja tu nepravdu.

Neslužbeno doznajemo da je kaznena prijava podnesena protiv  bivšeg stanovnika Gline, Jose Kovačevića,  koji je i na suđenju Miljeviću bio istican kao osoba koja je najodgovornija za smrt ove četvorice zarobljenih Hrvata.

Njegovo ime pojavljuje se u više kaznenih predmeta i optužnica. Tako je još 2010. godine protiv njega podignuta optužnica   da je kao zapovjednik Izviđačko-diverzantske grupe (IDG) naredio upade na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom i likvidaciju zatečenih civila, pa su tako pripadnici njegove postrojbe u listopadu 1991. u Novom Selu Glinskom usmrtili 32 civila, u Marinbrodu tri osobe, u Gorama četiri, te u Jukincu jednu civilnu osobu, a 16. prosinca 1991. u Joševici usmrtili 21 civilnu osobu, a jednu teško ozlijedili. Ujedno, tereti ga se da je kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina, te istodobno ovlaštenik za pregovore s predstavnicima Vlade RH o razmjeni zarobljenika, dolazio u KPD Glina, gdje je premlaćivao i zlostavljao ratne zarobljenike. Lažno se predstavljao kao kapetan Marić i rukovodio je razmjenom zarobljenika u Turnju kod Karlovca, no prepoznat je na snimkama s tih razmjena.

U Glini se čude kako je do sada prošao bez osude, jer je iz njega ostao krvavi trag zločina.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.