D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 17.05.2012., Zlostavljanje u Kerestincu: Vodili su nas u crnu sobu, tukli nogama i rukama po glavi i bubrezima. Dvaput su me mučili električnom palicom.

‘Jednoj je zarobljenici Nadi pozlilo i krvarila je. Odvezli su je i potom za sat vremena vratili. Kasnije nam je rekla da je bila u drugom stanju i da je pobacila.’

- Tukli su me i vrijeđali u zgradi bivšeg vojnog suda u Gajevoj ulici u Zagrebu. Padao sam u nesvijest od bolova i mokrio krv, a liječnik me u sobi Stjepana Klarića uvjeravao da će sve biti u redu i da će bolovi proći.

Ova potresna sjećanja dio su današnjeg svjedočenja Đorđa Jovičića, kojeg su ljudi u maskirnim odorama uhitili u Petrinji, odveli u Zagreb, a nakon 20-dnevnog mučenja u zgradi bivšeg vojnog suda JNA u Gajevoj ulici u Zagrebu, smjestili u Konačište ratnih zarobljenika u Kerestincu.

Na Županijskom sudu u Zagrebu sudi se Stjepanu Klariću, bivšem zapovjedniku Konačišta, kao i četvorici njemu tada podređenih pripadnika HV-a. Optužnica ih tereti za mučenje 34 ratna zarobljenika od prosinca 1991. do svibnja 1992. Ostali suoptuženici su Dražen Pavlović, Viktor Ivančin, Željko Živec i Goran Štrukelj. Potonjem je Vrhovni sud ukinuo blagodat obrane sa slobode, tako da su od danas sva petorica suoptuženika opet u pritvoru.

Do presude bit će neposredno saslušano ukupno 80-ak svjedoka, uglavnom žrtava, od kojih će neki biti ispitani video vezom iz Srbije. Tijekom postupka trebali bi biti ispitani i bivši šef vojne policije Mate Laušić, kao i tadašnji šef SIS-a Josip Perković.

Svjedok Jovičić uvjeren je da su ga u Gajevoj zlostavljali djelatnici SIS-a i vojne policije HV-a. Mučili su ga metodama psihološkog pritiska, batinjanjem u spavaonici, ponižavanjem i neprestanim strašenjem.

- Pri službenim posjetima, primjerice predstavnika Međunarodnog crvenog križa, zaposlenici zatvora ponašali su se neprirodno ljubazno. Neke su zatvorenike prethodno micali na nepoznate lokacije, kako promatrači ne bi vidjeli da su puni masnica. Jednog dana u posjet zatvoru u Gajevoj došao je Neven Jurica (op. a. tadašnji predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava).

Presreo sam ga i rekao tko sam i što sam. Jurica je zapisao ime i otišao. Kasnije sam od supruge čuo da je bio u Policijskoj upravi u Sisku i raspitivao se za mene. Tada je zaključio da je u Sisku bezvlađe, prisjeća se Jovičić.

U “konačištu” u bivšoj raketnoj bazi JNA u Kerestincu Jovičića nisu tukli, ali je svjedočio mučenjima drugih zatvorenika, kao primjerice Dobroslava Gračanina, pričuvnog oficira JNA. -Taj je čovjek bio slomljen kao mačka. Stalno su ga tukli, svjedočio je danas.

Stjepan Klarić, koji je danas u sudnici bio neobično dobro raspoložen i većinu vremena nasmijan, pitao je svjedoka Jovičića jesu li četvorica uniformiranih koja su ga vodila iz njegove sobe bili pod njegovim zapovjedništvom i je li ga on tukao.

- Svjedok je na to pitanje odgovorio okrenut prema sucu Marijanu Garcu.

- Klarić me nije tukao. Nakon što sam izveden iz kancelarije bio sam izudaran tako da nisam znao za sebe, a ne prosuditi pod čijim su zapovjedništvom, rekao je.

Danas je svjedočila i Danica Poznanović, koja je u “Konačištu Kerestinec” nakon uhićenja u Sisku bila zatočena puna tri mjeseca.

- Vodili su nas u crnu sobu, tukli nogama i rukama po glavi i bubrezima. Morala sam gledati u zid, a dvojica su stajala sastrane i naizmjenično me šamarala. Dvaput su me mučili električnom palicom. Žene su tjerali da se skidaju do pojasa, a muškarce da skidaju donji dio odjeće. Tjerali su nas da tako polugoli plešemo u parovima. Noću su mene i Milevu Adamović vodili u krug da nosimo pijesak, trčimo i pužemo. Govorili su da su mi pobili kćer, zeta, unuku i muža, prepričala je strahote Danica Poznanović.

- Jednoj je zarobljenici Nadi pozlilo i krvarila je. Odvezli su je i potom za sat vremena vratili. Kasnije nam je rekla da je bila u drugom stanju i da je pobacila.

Suđenje Klariću i četvorki nastavlja se sutra, novim svjedočenjima zatočenika “Gajeve” i “Kerestinca”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.