D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 21.03.2016., VERBALNI SUKOB POLITIČARA PRERASTA U FIZIČKO NASILJE? Okučani: Premlatili mladića zbog ‘krive’ pjesme: ‘Napali su ga jer je Srbin’

Indicira li ‘kavanski obračun’ u Okučanima novo teže razdoblje suživota sa Srbima?

Došao sam u gostionu kako bih se sreo s prijateljicom. Nikome nisam smetao, a nisam ni sklon nasilju. Prišao sam džuboksu na kojem sam pustio pjesmu, a odjednom mi se u lice unio jedan od gostiju kojem je smetala pjesma – tvrdi Jovan Matijević (23) iz Pakraca, mladić srpske nacionalnosti.

Šakom u lice

- Dobio sam šakom u lice. Pokušao sam se braniti, ali nisam dugo izdržao, posebno nakon što sam dobio koljenom u glavu. Ne sjećam se točno što se poslije događalo. Osvijestio sam se tek vani nakon što mi je u pomoć priskočio prijatelj, inače Hrvat – kaže Jovan.

Prijatelj o kojem govori njegov je susjed Daniel s kojim se poznaje već dvadeset godina.

- Nismo nikome smetali, a nismo ni htjeli probleme. Napali su ga jer je Srbin, ali uspio sam ih nagovoriti da prestanu – dodaje Daniel.

Jovan je u napadu zadobio ozljede lica i modrice na oba oka. Jedno oko mu se potpuno zatvorilo pa su mu liječnici prepisali antibiotike i tablete protiv bolova. Najviše se boji, kaže, da će zbog ozljeda morati mirovati, odnosno da će izgubiti posao.

Jovan i Daniel pričaju da se druže unatoč tome što drugi kažu da ne bi trebali.

- Znamo se već jako dugo, a ideja da bismo se trebali mrziti zbog prošlosti je luda. Obojica smo premladi, nismo sudjelovali u ratu i smatramo da se to nas nimalo ne tiče – ističe Daniel.

Novinari Jutarnjeg jučer su posjetili i kafić u kojem se dogodila tučnjava. Gosti koje smo tamo zatekli potvrdili su nam da je došlo do tučnjave, međutim negiraju da se radi o mržnji prema nacionalnoj manjini.

Tvrde da je mladić pretučen jer “njegovo ponašanje nije doličilo zemlji u kojoj se nalazi”. Također tvrde da ne gaje mržnju prema Srbima, a to su potkrijepili pjesmama u džuboksu od kojih je većina srpskih, a hrvatskih nacionalnih pjesma, kažu, kod njih nema.

‘Dobio je što je tražio’

- Evo, kao što vidite, nema niti jedne Thompsonove pjesme, a ovaj jučer dobio je batine jer se bahatio. Čak smo na Fejsu vidjeli njegovu sliku s kokardom na glavi – rekao nam je jedan od gostiju koji je priznao da je bio u gostioni tijekom tučnjave, ali navodi da nije sudjelovao u njoj.

Na pitanje zašto mu je toliko zasmetala pjesma, odnosno o kojoj je pjesmi zapravo riječ i zašto smatra da je Jovan zaslužio biti pretučen zbog pjesme u džuboksu, nismo dobili odgovor. Kratko su tek rekli: “Ne sjećamo se pjesme, ali gdje je našao baš nju?”

“Ja popio jesam, al nisam budala” navodno je naslov pjesme Krajišnika Žareta i Gocija i radi se o ljubavnoj pjesmi.

Policija još istražuje prirodu sukoba

U Policijskoj upravi požeško-slavonskoj potvrdili su nam da su primili dojavu o fizičkom sukobu koji se dogodio dvadesetak minuta nakon ponoći, u noći sa petka na subotu, a u kojem je sudjelovalo više osoba.

- Napad se dogodio na području Okučana, no 23-godišnji hrvatski državljanin koji je zadobio lakše tjelesne ozljede je s područja općine Pakrac – rekla je glasnogovornica PU Ivana Radić.

Navela je kako policija ispituje osobe povezane s događajem te kako još utvrđuju okolnosti. Mladić je zadobio lakše tjelesne ozljede, koje se ne gone po službenoj dužnosti, no ako se utvrdi kako je riječ o sukobu na nacionalnoj osnovi, počinitelji će biti kazneno prijavljeni zbog zločina iz mržnje.

Matija Mesić

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.