D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 25.05.2012., Stražar u Kerestincu: Zatvorenike su ispitivali agenti SIS-a, ne Klarić. Znali su gdje tući da se ne vidi

Zapovjednik Klarić nikad nije bio na ispitivanjima, samo sam ga jednom vidio na hodniku pored tzv. crne sobe

ZAGREB – Mladen Spahija, bivši stražar zatvora za ratne zarobljenike koji je isprva bio u zagrebačkoj Gajevoj ulici, a potom u Kerestincu, posvjedočio je da su zarobljene srpske civile i vojnike tamo dolazili “ispitivati” agenti SIS-a, a ne bivši zapovjednik Stjepan Klarić kojemu se s četvoricom hrvatskih vojnika sudi za ratni zločin .

Iako nije prisustvovao niti jednom ispitivanju Spahija je kazao da je zarobljenog srpskog majora kojega je morao dovesti do prostorije u kojoj su bili agenti sutradan vidio natečenog vrata. Također, prisjetio se da je jednom prilikom morao stražariti ispred “šok sobe” u bolnici Sveti Duh gdje je zatvorenik doveden nakon ispitivanja.

Nakon što ga je sudac podsjetio da je u istrazi posvjedočio kako je iz sobe za ispitivanje čuo zapomaganja i jauke te da su zlostavljači “znali gdje tući, da se ne vidi ” Spahija je rekao:

- To su bivši KOS-ovci, samo su se preobukli u SIS. Prvi put su došli u Gajevu u dva ujutro i tražili Klarića. Rekao sam da ga nema, a oni su svejedno ušli unutra. Ne znam koliko su ostali jer sam uskoro otišao doma, ispričao je Spahija na zagrebačkom Županijskom sudu.

Rekao je i da na ispitivanjima nikada nije bio zapovjednik Klarić, ali da ga je jednom vidio na hodniku pored tzv. crne sobe.

- Tamo sam vodio zarobljenicu iz Sunje. Kada sam je predao na hodniku Klarić je otišao van, a ja sam se vratio na stražarsko mjesto, kazao je Spahija.

Prisjetio se da je u tzv. Konačište ratnih zarobljenika dolazio i Đuro Brodarac, političar i general koji je prošle godine umro nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog ratnog zločina.

- Ne znam je li došao gledati zarobljenike ili na fiš koji smo često kuhali, rekao je Spahija, prisjetivši se da su u Konačište dolazili i predstavnici Crvenog križa, Liječnika bez granica te zamjenik ministra obrane zadužen za razmjene.

Tvrdnjom da su zarobljenike zlostavljali agenti SIS-a obrana od početka postupka želi pobiti optužnicu koja Klarića i ostale tereti za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska.

Bivši načelnik SIS-a Josip Perković je svjedočeći na ovom suđenju kazao da Kerestinac nije bio pod nadležnošću njegove službe, već Vojne policije te da agenti SIS-a nisu mogli ispitivati zarobljenike.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.