D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 27.07.2021, Komemoracija u Srbu protekla bez incidenata, nepozvanima ulaz u mjesto bio zabranjen

Svu pozornost zadobili su tako predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, bivši predsjednik države Stjepan Mesić, Zoran Pusić…

Komemoracija koju je u povodu 80. godišnjice ustanka u Srbu organizirao SNV ove je godine prošla mirno, ponajprije zahvaljujući više od sto policajaca, među njima i pripadnika interventne policije iz Zadra i Karlovca koji su zatvorili sve prilaze mjestu i cijeli dan patrolirali državnim i mjesnim prometnicama.

U Srb tako nije mogao ući nitko tko tamo nema prebivalište ili nije dio protokola komemoracije, a posebno ne ako se zove Dražen Keleminec.

Taj ultradesničar i predsjednik famozne Autohtone hrvatske stranke prava godinama je u ovo vrijeme organizirao prosvjede, a proteklih je dana sa svojim pristašama kampirao u Srbu i provocirao mještane.

Svu pozornost zadobili su tako predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, bivši predsjednik države Stjepan Mesić, Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige, te predstavnici antifašističkih udruga iz Like i Dalmacije. Prije skupa kod spomenika u Srbu, na mjesnom groblju, odana je počast Dalmatincima palima u oslobađanju Srba 1945.

“Za nas je ovo mjesto ponosa na otpor koji je bio veći od opasnosti zbog koje je pružen. Bili smo i na groblju poginulih dalmatinskih partizana, mahom hrvatske mladosti koja je svoje živote dala za oslobođenje ovoga mjesta. Osjećao sam neizmjernu čast dok sam govorio nad njihovim grobovima, ja Srbin u ovoj zemlji, nad ljudima koji su mi nepoznati, ali braća po opredjeljenju i uvjerenju, te po spremnosti da se žrtvuje za ta uvjerenja”, rekao je Pupovac.
Mesić je pričao o “političkim strašilima koje plaća hrvatska država da istražuju djelovanje Jasenovca nakon Drugog svjetskog rata, što je notorna laž”. Smatra da pozdrav ZDS treba zabraniti i da “ne može predsjednik Vlade Plenković reći da je to dvoznačan izraz, jer nikakav HOS nije branio Hrvatsku”.
Piše: Mario Pušić

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.