D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 27,03.2015., SKITNICA IZ ZEMUNICE 18 MJESECI NEDUŽAN LEŽAO U ZATVORU

Elvedin Hegić imao je kod sebe 400 kuna i dvije jabuke, a hlače su mu bile poderane, ali nije ubio Španovića

Elvedin Hegić zapravo je bio savršeni kandidat za ubojicu. Policajci su ga presreli u Krstinji 15. travnja 2012. u 20 sati i utvrdili da je granicu s BiH prešao ilegalno. Uza sebe je imao 400 kuna, dvije jabuke i druge stvari. Nogavica na hlačama bila mu je pokidana. Priveli su ga, prespavao je u pritvoru, a onda je protjeran tamo odakle je i došao, u BiH.

Toga popodneva u istom je mjestu brutalno i gotovo ritualno ubijen Momčilo Španović, 75-godišnji siromašni i dobroćudni starčić. Tijelo je pronađeno dva dana kasnije, pa su policajci tek tada povezali dva događaja i odmah raspisali tjeralicu za Hegićem. Pet mjeseci kasnije uhićen je na Petrovoj gori u jednoj od zemunica partizanske bolnice, gdje se skrivao, kako je mislila policija, upravo od njih.

Policijski načelnik pohvalio se da je slučaj teškog ubojstva riješen, tužitelji su preuzeli predmet i pred sudom zatražili 40 godina zatvora za okrutnog ubojicu.

Mi novinari slučaj smo začinili objavom Hegićeve kriminalne prošlosti, detaljima da je zbog nekoliko kaznenih djela bio deportiran iz Kanade, da je tamo bio osuđivan zbog oružane pljačke, napada i silovanja, kao i da je društvenim mrežama širio poruke radikalnog islama.

Zatvoreni krug indicija

Slučaj je bio riješen, još je samo sutkinja Županijskog suda u Karlovcu trebala donijeti formalnu osuđujuću presudu.

No, sutkinja Sanda Janković “šokirala” je javnost kada ga je svojom presudom oslobodila krivnje. Bila je to tada nevjerojatna odluka, no samo na prvi pogled. Iz njezinog se obrazloženja jasno dalo iščitati na koliko je klimavim temeljima bila postavljena optužnica.

Njoj je bilo nelogično da bi Hegić, kod kojega su našli 400 kuna, uzao samo tu svotu iako je novca, i to u većim svotama, bilo još na tri mjesta u Španovićevoj kući koja je bila ispreturana, među ostalim i u novčaniku koji je bio u kaputu na vješalici. Isto tako, istražitelji su olako zaključili da je Hegić svoju nogavicu potrgao preskačući plot u bijegu s mjesta događaja.

- Zašto bi preskakao plot ako je nekoliko metara dalje bila otvorena kapija. Osim toga, nemate nijedan trag da bi preskakao baš taj plot – tvrdila je sutkinja Janković.

Baš nijedan od 40 izuzetih tragova testiranih DNK analizom nije se podudarao s uzorkom – Elvedinom Hegićem. Svjesni te činjenice, iz tužiteljstva su se vadili da imaju “zatvoreni krug indicija”.

Vrhovni sud ovih je dana potvrdio oslobađajuću presudu Elvedinu Hegiću.

Neuvjerljive poveznice

U obrazloženju su napisali kako je suprotno žalbi državnog odvjetnika “sud prvog stupnja na temelju pažljive, savjesne i sveobuhvatene ocjene iskaza svjedoka, provedenih vještačenja i drugih dokaza potpuno i ispravno utvrdio i zaključio kako nema dokaza da bi optuženik počino terećeno kazneno djelo”.

I njima je nelogično da bi se oko žrtvine kuće ubojica motao i satima nakon što bi ga ubio (pretpostavlja se da je žrtva ubijena oko 17 sati, iako je nemoguće utvrditi stvarno vrijeme).

Ispalo je da su jedina konkretna stvar koja Hegića na neki način povezuju s mjestom ubojstva – dvije jabuke, no i ta je poveznica sucima Vrhovnog suda bila neuvjerljiva. Naime, svjedok Petar Španović izjavio je da je stricu Momčilu nekoliko dana prije ubojstva kupio pet jabuka. Kod Hegića su pronađene dvije.

- Nelogično je da oštećenik ne bi u nekoliko dana nešto i konzumirao, jer su mu u kući pronađene još dvije jabuke. Osim toga, svjedok navodi da mu je kupio zelene jabuke, a u kući su pronađene crvene pa nema podudarnosti u iskazima – navodi Vrhovni sud.

Tražit će odštetu

Odvjetnik Hasan Karajić dobru je vijest javio svojem branjeniku, koji je potvrdu karlovačke presude dočekao u rodnoj Velikoj Kladuši.

- Nije očekivao drugačiju presudu, kad je nevin. Ipak, sretan je. On svakako ima pravo na odštetu zbog godine i pol provedene u pritvoru, vjerujem da će to pravo iskoristiti – rekao nam je odvjetnik Karajić.

 

Žrtvu ugušio šiltericom, a pokraj tijela ostavio odoru JNA i dinare

Manji je sada problem tužiteljima što su na Vrhovnom sudu izgubili ovaj slučaj. Veći predstavlja činjenica da imaju ubojicu koji slobodno šeta pune tri godine, pa će sasvim sigurno karlovačkim policajcima naložiti otvaranje nove istrage.

Istražitelji će imati vrlo težak zadatak. Osim što na mjestu događaja nije ostavio nijedan trag, više nije jasan ni ubojičin motiv, jer koristoljublje to nije. Valja imati na umu da je u pitanju sadist koji je žrtvi prišao s leđa, oborio je na tlo između kuće i gospodarskog objekta te je počeo mahnito udarati. Učinio je to barem 20 puta u predjelu glave i tijela; nanio je Španoviću brojne ozljede, a slomio mu je i nekoliko rebara. Potom mu je skinuo plavu šiltericu i ugurao mu je u usta.

U ždrijelo mu je tako gurnuo gornju zubnu protezu i tako ga držao sve dok nije izdahnuo.

Ruke mu je vezao plavom vrpcom na leđima, a potom ih pričvrstio za ogradu. Kraj tijela ostavio je vojničku SMB košulju, na njoj izgužvanu novčanicu od 10 srpskih dinara i vojničku potkapu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.