D.I.C. Veritas

K1 TV, 21. 05. 2022, Uranak: Ponovo smanjen broj Srba koji žive u Hrvatskoj – Savo Štrbac i Milorad Pupovac [Video]

U emisiji jutarnjeg programa Televizije K1, Uranak govorili su Savo Štrbac predsednik Dokumentaciono informativnog centra Veritas i Milorad Pupovac predsednik Srpskog narodnog veća iz Zagreba.

U kratkom periodu zgusnule su se teme odnosa Srbije i Hrvatske, od prvih rezultata popisa stanovništva iz prošle godine koji pokazuje smanjenje broja Srba u Hrvatskoj od 4,36% koliko ih je bilo na popisu 2011. godine, do uobičajenih verbalnih provokacija hrvatskog predsednika Milanovića, ovoga puta povodom podizanja prvih optužnica protiv četvorice hrvatskih oficira za ratni zločin nad civilima tokom hrvatske operacije Oluja 1995. godine.

Bilo je reči i o socijalnoj mimikriji, skrivanju narodnog identiteta uz zadržavanje pravoslavlja, što otvara prostor za hrvatsko svojatanje i ponovo pokretanje pitanja tzv. hrvatske pravoslavne crkve. Važan problem Srba u Hrvatskoj je stvaranje uslova za miran život, pa i po cenu asimilacije. Broj Srba koji se iz popisa u popis smanjuje, bio bi relativno još manji da i u Hrvatskoj ne vladaju trendovi ekonomskog iseljavanja svih, a najviše samih Hrvata.

Za ove i druge teme u krugu otvorenih pitanja pogledajte celu emisiju.

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.